8% više smeća u Banjaluci

VijestiKomentari isključeni za 8% više smeća u Banjaluci

U Banjaluci je juče održana sjednica Komisije za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar iznio je podatak da se količina deponovanog smeća u Banjaluci povećala za 8% u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, smanjena su sredstva za nabavku korpi za smeće.

Na sjednici se raspravljalo o različitim temama iz domena komunalne politike, kao što su: uništavanje ambrozije, rekonstrukcija Zelenog mosta, spajanje istočnog i zapadnog tranzita, sanacija puta za Priječane, rješavanje rasvjete u nekim ulicama kao što je Lipovačka ulica u Lazarevu, rekonstrukcija pješačke zone od kraja Gospodske ulice do Palate predsjednika koja bi mogla da košta oko 9 miliona maraka, bike sharing sistem koji neće biti dostupan prije sljedeće godine, itd.

Polemisalo se i o cijeni koštanja dnevnog i noćnog pranja saobraćajnica, gdje dnevno pranje ulica na godišnjem nivou košta 155 000 KM, a noćno 235 000 KM. Jedan od članova Komisije je postavio pitanje zašto to toliko košta “kad se voda za pranje ne kupuje, već se crpi direktno iz rijeke”.

Članovi Komisije su kao prioritete na kojima treba raditi u narednom periodu naveli rješavanje pitanja klizišta, vodovoda i kanalizacije na području grada, te nabavku sijalica za javnu rasvjetu. Za ovo je potrebno obezbijediti dodatna sredstva iz budžetskih rezervi, jedan je od zaključaka jučerašnje sjednice Komisije.

Predstavnica HPG BL Nina Kuljanac je, u statusu posmatračice, prisustvovala sjednici Komisije.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.