Drvored posvećen zaboravljenim ženama Banjaluke

VijestiKomentari isključeni za Drvored posvećen zaboravljenim ženama Banjaluke

 

Saopštenje za medije

Helsinški parlament građana Banjaluka i Fondacija Udružene žene danas će, u 15.30, u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” posaditi drveće u mjesnoj zajednici Lazarevo kako bi simbolično ukazali koliko su lokalne zajednice i njihove institucije važne u prepoznavanju i ranom odgovoru na slučajeve nasilja nad ženama i djecom.

Akciju sadnje drveća zajedno organizujemo sa stanarima ulice Branka Popovića 41 A-H, a akciju  je podržala i banjalučka Gradska uprava.

Iako je  nasilje u porodici društveni problem i krivično djelo, ono se u Bosni i Hercegovini i dalje posmatra kao djelo manje društvene opasnosti, za koje se najčešće izriču uslovne osude i niske novčane kazne, čak i kada su u pitanju višestruki počinioci istog krivičnog djela. Podaci govore da je skoro svaka druga žena u Bosni i Hercegovini doživjela je neki oblik nasilja nakon svoje 15. godine.

Drveće koje ćemo danas posaditi posvećujemo ženama koje su na različite načine obilježile život i razvoj Banjaluke, a o kojima se malo ili ništa ne zna, kao što su Gizela Januševski, Julija Pejnović, Milena Mrazović, Vahida Maglajlić, Anka Drakulić, Jelica Belović Bernadžikovska, Ravijojla Jovetić, Milica Carka Jovanović, Branislava Perović Nešković ,

Sve one utirale su put emancipaciji žena na ovim prostorima, dobijanju prava glasa, prava na obrazovanje i rad i prava na život bez nasilja. I mi danas nastavljamo njihovim putem, podižući svijest o nasilju prema ženama i o dostupnim mehanizmima da se ono prijavi i da se žrvtve pravovremeno zaštite.

Ovogodišnju kampanju “16 dana aktivizma” simboliše naradžasta boja i slogan HearMeToo – Čuj i mene. Kampanja se obilježava širom svijeta u periodu od 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad žena do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava. Ovi datumi su namjerno izabrani kako bi se simbolično povezalo nasilje nad ženama sa ljudskim pravima, odnosno kako bi se ukazalo da nasilje nad ženama predstavlja kršenje ljudskih prava.

 

Vidimo se u 15.30 u ulici Branka Popovića 41 A-H.

kratke crtice o zaboravljenim ženama Banjaluke i njihovim dostignućima pročitajte ovdje

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.