Godišnji izvještaj Helsinškog parlamenta građana za 2018.

VijestiKomentari isključeni za Godišnji izvještaj Helsinškog parlamenta građana za 2018.

Riječ koja je obilježila godinu za nama je riječ PRAVDA. Svaki dan su je uzvikivali i prizivali građani i građanke na Trgu Krajine u Banjaluci, pozivajući nadležne institucije da otkriju ko je ubio Davida Dragičevića. Od marta do 25. decembra su se svakodnevno okupljali upravo oko te jedne riječi – PRAVDA. Onda je, na katolički Božić, uslijedila intervencija policije RS i postalo je zabranjeno okupljati se i opasno izgovarati riječ PRAVDA.

Helsinški paralement građana je, zajedno sa drugim organizacijama civilnog društva, na policijsku intervenciju, sporna privođenja i navode o nedozvoljnoj i prekomjernoj upotrebi sile, reagovao dopisima  nadležnim insitucijama i javnim istupima i saopštenjima. Sa tim smo dočeli kraj 2018, koju su pored istrajnosti grupe Pravda za Davida da dođu do istine, obilježili  i migrantska kriza i Opšti izbori održani u oktoboru 2018.

Izvještaj pred vama sumira sve naše aktivnosti, projektne i vanprojektne, koje smo realizovali tokom 12 mjeseci prošle godine. I dalje nemamo Kuću ljudskih prava u Banjaluci, prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja su ozbiljno dovedena u pitanje, najavljuje se donošenje još restriktivnijih zakona kojima se uređuju neka od osnovnih ljudskih prava, primjena zakona je nekonzistentna i nedosljedna, govor mržnje preuzima javni prostor. Ljudi se sve više plaše da javno govore i iznose svoja mišljenja. Ne znamo šta nam donosi 2019, ali želimo da vjerujemo da od ovoga ne može biti gore i da se i mi nećemo pridružiti armiji koja napušta ovu zemlju. 

Kompletan izvještaj pročitajte OVDJE

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.