HPG BL podnio žalbu Vijeću za štampu

VijestiKomentari isključeni za HPG BL podnio žalbu Vijeću za štampu

HPG BL uputio je danas žalbu Vijeću za štampu na tekstove objavljene na portalima Nezavinsih novina i RTRS zbog jednostranog izvještavanja o sinoćnjem hapšenju Brune Batinića u Banjaluci.

Predmet: ŽALBA NA TEKSTOVE objavljene 20. juna 2019. na portalu Nezavisnih novina i portal RTRS pod identičnim naslovom “Odbio da pokaže lična dokumenta, jedan policajac povrijeđen”

Poštovani/e,
zabrinuti za poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, te cijeneći da javnost, pogotovo u kriznim situacijama, kakva je ova, nastala nakon hapšenja građanina Brune Batinića, uz grubu primjenu policijske sile, nasred trga u Banjaluci, upućujemo ovu žalbu na tekstove objavljenw 20. juna 2019. na portalu Nezavisnih novina: https://www.nezavisne.com/…/Odbio-da-pokaze-licna-do…/544586 i portalu RTRS: https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=341533

Naime, “Nezavisne” i portal RTRS su postupili neprofesionalno i protivno javnom interesu JEDNOSTRANO izvještavajući o pomenutom događaju. Nije ispoštovano “pravilo druge strane”, niti pravo javnosti na sveobuhvatno informisanje, jer portali nisu izvjestili o događaju, niti su ponudili uhapšenom građaninu ili njegovom braniocu /braniteljici, da kaže svoju stranu priče, nego su samo objavili (pozivajući se na agenciju) saopštenje MUP-a RS, pri tom naslovom sugerišući da je uhapšeni građanin kriv čak i za povređivanje policajca.
Stoga smatramo da je prekršen:

– član 2. Kodeksa za štampu i online medije (Urednička odgovornost), pogotovo stav 3. koji se odnosi na “namjerno prikrivanje važnih činjenica”

– član 5. Kodeksa za štampu i online medije (Tačnost i fer izvještavanje), stav 9., koji propisuje da će se “kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju“.

Nadamo se da ćete u najskorijem roku razmotriti našu žalbu.

S poštovanjem,
Dragana Dardić
Helsinški parlament građana Banjaluka 
ddardic@hcabl.org

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.