JOŠ JEDAN USPJEŠAN BLASFEM

VijestiKomentari isključeni za JOŠ JEDAN USPJEŠAN BLASFEM

Blasfem je, i ove godine, opravdao očekivanja! U nepuna tri dana, uz gošće iz čitavog regiona, Blasfem 2018, pokazao je da borba žena-aktivistkinja za bolji i pravedniji svijet ne prestaje da inspiriše. Bilo da su govorile jezikom književnosti u žanrovski najrazličitijim formama, jezikom prevarenih i opljačkanih radnica nekadašnjih giganata koje pokušavaju da ostvare minimum prava i donesu marku u porodicu, jezikom blogerki i autorki na društvenim mrežama ili jezikom onih koje su odlučne u borbi protiv militarizacije, njihov glas se, proteklog vikenda u Banjaluci, jasno čuo.

O radničkoj, ali i borbi za očuvanje svog sela i netaknute prirode, svoje nevjerovatne priče o šatorskom naselju za spas gračaničke fabrike „Fortuna“ i ženama koje su se na mostu u Kruščici sukobile sa snagama specijalne policije, ispričale su Najila Mujaković i Amela Zukan. Trebinjska novinarka, Jelena Denda Borjen, svjedočila je o čitavom serijalu priča o teškoj sudbini bilećkih krojačica i propalim tekstilnim preduzećima u Hercegovini.

Aktivistkinje iz čitavog regiona govorile su i o ženama na društvenim mrežama, ali i o militarizaciji, migracijama i participaciji. Promovisana je i knjiga „Linija života“, autorke Emine Žune, i prikazani kratki filmovi „Privatizacija, ženski rod, jednina”, Azre Jašarević i Sanje Horić i “Kad ja umrem, radite šta hoćete”, Adele Jušić.

Uz već prepoznatljiv slogan “Još jednom: lično je političko!”, Blasfem je, i ove godine od 14. do 16. juna 2018.  napunio banjalučki BASOC u kojem su se, na navjerovatn način, ispreplele opuštena atmosfera i velike priče.

Organizaciju Blasfema 2018, pomogao je i Helsinški parlament građana Banjaluka.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.