NACIONALIZAM

VijestiKomentari isključeni za NACIONALIZAM

“Nacionalizam, tema s kojom se svakim danom sve više i više susrećemo na prostorima gdje bi trebali graditi svoju budućnost, svoju karijeru, svoju obitelj. Prouzrokovana prošlošću koja živi i u vremenu novih generacija stvarajući konflikte između tri naroda, tri nacije, tri vjere…”

Učesnica Boot kampa za mlade lidere/ice IV Emina Omićević iz Odžaka, napisala je kritički osvrt na problematiku rastućeg nacionalizma među mladima u Bosni i Hercegovini.

Inspirisana Boot kampom za mlade lidere/ice IV, ona dalje u tekstu navodi: “Navedene osobe jesu moje kolege, moji prijatelji, osobe koje kao i ja pokušavaju pobjeći od onog što nam se pokušava nametnuti. Često se susrećemo sa izgovorom da smo mi samo djeca koja ne razumiju šta se dešavalo. Ako sam zbog toga dijete onda nikada ne želim ni odrasti, ostavljam vam vašu pozornicu zasnovanu na mržnji.”

Članak je nastao nakon Boot kampa za mlade lidere/ice IV održanog od 13. do 17. marta 2018. godine, organizovanog od strane Helsinškog parlamenta građana Banja Luka u pansionu “Krušik”, blizu Modriče u okviru kojeg je autorica imala priliku da razvije svoje vještine i znanja na polju pomirenja, liderstva, komunikacije i diskriminacije, upotrebe fotografije i specifične Photo-Voice metodologije zajedno sa mladima iz lokalnih zajednica: Doboj, Doboj Istok, Doboj Jug, Maglaj, Usora, Modriča, Gradačac, Šamac, Domaljevac, Odžak, a u sklopu projekta “Foto glasovi za mir“ podržanog od strane Američke ambasade BiH.

Njen rad možete čitati na portalu Buka, sekcija Blogovi: http://www.6yka.com/blogovi/blog/23684/nacionalizam

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.