Ohrabrujuća presuda Evropskog suda za ljudska prava

Vijesti0 comments

Helsinški parlament građana Banja Luka pozdravlja presudu Evropskog suda za ljudska prava kojom se osuđuje diskriminatorski odnos Bosne i Hercegovine prema Jevrejima i Romima prilikom izbora za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH.

Helsinški parlament građana Banja Luka već nekoliko godina radi na jačanju kapaciteta i promociji nacionalnih manjina u BiH, te je u više navrata skretao pažnju da ustavna odredba „ostali”, pod koju su svrstane nacionalne manjine u BiH, onemogućava pripadnike nacionalnih manjina da svoje predstavnike kandiduju za mjesta u Predsjedništvu BiH, što je rezervisano samo za konstitutivne narode. Osim toga, odrednica „ostali” je ponižavajuća i pripadnike nacionalnih manjina čini građanima drugog reda u odnosu na konstitutivne narode.

Iako je Evropski sud odlučivao po žalbama u vezi sa odnosom vlasti prema Romima i Jevrejima u BiH, odluka Evropskog suda se automatski odnosi i na sve ostale pripadnike nacionalnih manjina koji su u ovom smislu diskriminisani.  Odluka Evropskog suda bi trebalo da omogući svim nacionalnim manjinama, ali i drugim građanima BIH koji se ne deklarišu kao pripadnici konstitutivnih naroda, da, ukoliko to žele, budu kandidati za mjesto u Predsjedništvu ili Domu naroda BIH.

Helsinški parlament građana Banja Luka očekuje od BiH vlasti da se što hitnije posvete promjeni diskriminatorske odredbe Ustava, te da u potpunosti ispoštuju odluku Evropskog suda za ljudska prava. Ovim će BiH faktički ispuniti svoju obavezu primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima, čija je naša zemlja potpisnica, a koja ima primat nad Ustavom BiH.

Tužbu protiv BiH Evropskom sudu za ljudska prava podnijeli su predsjednik jevrejske zajednice Jakob Finci i član Romskog savjeta Dervo Sejdić.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.