Osuda napada na novinara Dragana Bursaća

VijestiKomentari isključeni za Osuda napada na novinara Dragana Bursaća

Helsinški parlament građana Banjaluka najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene novinaru i kolumnisti Draganu Bursaću i od nadlaženih organa traže da odmah reaguju.

Jedan je od  rijetkih novinara u Republici Srpskoj koji otvoreno i kritički pišu o ponašanju  i djelima vlasti, a naročito o ratnim događajima, preispitujući odgovornost sprskih vlasti za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima. Dobitnik je prestižne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” koja se dodjeluje novinarima i novinarkama za profesionalno izvještavanja i promociju društveno odgovornog novinarstva. Radi se o jednom istinski hrabrom i društveno odgovornom novinaru, koji ne saginje glavu pred problemima i činjenicama koje većina novinara i medija prešutkuje i koje su na neki način tabui u Republici Srpskoj.

Zbog svog pisanja i javnog iznesenih stavova, koji su, skoro po pravilu, bili u suprotnosti sa zvaničnim stavovima vlasti u RS koji i dalje minimiziraju ili negiraju zločine počinjene nad Bošnjacima tokom rata,  često je bio meta verbalnih napada.

Tako je bilo i ovaj put kada je Bursać reagovao svojom kolumnom protiv organizovanja skupa podrške Ratku Mladiću i negiranja genocida u Srebrenici, koji je zakazan za 11. juli i koji je odobren od strane policije. Nakon objave kolumne dobio je preko facebooka otvorene prijetnje smrću.

Organi bezbjednosti (tužilaštvo i policija) dužni su da zaštite sve građane od takvih i sličnih prijetnji, te bi i u ovom slučaju morali preduzeti sve da govor mržnje i prijetnje smrću upućene Bursaću budu sankcionisane. Stoga pozivamo nadležne institucije da što hitnije reaguju i privedu pravdi počinioca ovog krivičnog djela.

Sloboda izražavanja je jedno od prava garantovanih svim građanima Ustavom BiH i Ustavima entiteta.

Helsinški parlament građana Banjaluka

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.