Posjeta Mreže mira organizacijama u Odesi

VijestiKomentari isključeni za Posjeta Mreže mira organizacijama u Odesi

Kancelarija forumZFD – Ukrajina je 21. i 22. marta 2019. godine organizovala radionicu za razmjenu iskustava u Odesi, na kojoj su sudjelovali specijalni gosti iz Bosne i Hercegovine (BiH): Goran Bubalo i Aleksandar Žolja iz Mreže za izgradnju mira i Sunita Dautbegović Bošnjaković, iz foruma ZFD – Bosne i Hercegovine.

Na Zapadnom Balkanu, forumZFD radi sa partnerima na raznovrsnim pitanjima kao što su suočavanje s prošlošću, osporavanje etnocentričnih narativa, mirovno obrazovanje, manjinska prava, pomirenje zajednica i dijalog.

Naše balkanske kolege podijelile su svoje izazove, uspehe i naučene lekcije sa posebnim osvrtom na Mrežu za izgradnju mira / Mreža za izgradnju mira, koja je osnovana 2010. godine i koja sada okuplja 170 članova. Članovi mreže su lokalne nevladine organizacije koje rade na pitanjima kao što su zaštita ljudskih prava, izbjeglice, rodna ravnopravnost i transformacija sukoba. Ova inicijativa ilustruje prednosti razmjene, saradnje i koordinacije među nevladinim organizacijama koje rade u istoj oblasti. Bilo je korisno za učesnike radionice da saznaju više o praktičnim alatima koje je razvila mreža, kao i da razmotre i uporede kontekste BiH i Ukrajine i razgovaraju o problemima zajedničkim za obje zemlje.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.