Poziv na Živu biblioteku u Gradačcu i Šamcu

PRO BudućnostVijestiKomentari isključeni za Poziv na Živu biblioteku u Gradačcu i Šamcu

Pozivamo Vas na Žive biblioteke

u Gradačcu 09.03.2018. godine u Javnoj biblioteci “Alija Isaković” od 11.00 do 15.00 časova i Šamcu 10.03.2018. godine u Srednjoj školi Nikola Tesla od 10.00 do 14.00 časova

„Živa biblioteka“ je otvorena za sve građane Gradačca, uključujući učešće učenika srednjih škola, nastavnika, profesora, civilnog društva, nevladinih organizacija i medija iz Gradačca i Šamca.

„Živa biblioteka” predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije, te širenje mira i tolerancije. Metodologija „Žive biblioteke” je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju. Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme. Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predsrasuda i diskriminacije.

Naše žive knjige sa kojima ćete moći razgovarati su: član porodice nestalih, slijepa osoba i žrtva porodičnog nasilja, sestra poginulog borca, ratni veteran, vjerski službenik i mirovni aktivista, dijete rata, povratnica, raseljeno lice, bivši ovisnik, strankinja u BiH i civilna žrtva rata.

„Živa biblioteka“ će biti održana u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Međureligijskim vijećem u BiH, Nansen Dijalog centrom iz Mostara i Kultom iz Sarajeva.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat se provodi u preko 60 opština/općina/gradova.

Za više informacije molimo da kontaktirate Aleksandra Žolju putem e maila azolja@hcabl.org ili na telefon 065/235-469.

Radujemo se vašem dolasku.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.