Predstavljeni rezultati monitoringa primjene antikorupcionih praksi u obrazovanju

VijestiKomentari isključeni za Predstavljeni rezultati monitoringa primjene antikorupcionih praksi u obrazovanju

Antikoruptivni timovi, procedure, edukacija zaposlenih, plan borbe protiv korupcije su uvedeni u neznatan broj obrazovnih institucija što i dalje ohrabruje korupciju u ovoj oblasti. Istaknuto je ovo danas na pres konferenciji Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, lidera Account Monitoring tima “Obrazovanje”. Tokom predstavljanja rezultati monitoringa korupcije u obrazovanju, odnosno primjene antikorupcionih praksi propisanih u skladu sa Strategijom za borbu protiv korupcije, rečeno je da je ipak  pozitivno to što preko 80 posto ispitanih škola misli da su ovi program neophodni za izgradnju opšte kulture, integriteta i odgovornosti u društvu.

Javne institucije  su nevoljko i šturo davali podatke iz upitnika i  iz nekih komparacija sa drugim pitanjima moglo se vidjeti nedosljednost kod odgovora na pojedina pitanja.

“Generalno gledano program Etike i antikorupcije, edukacija nastavnika i profesora, te upotreba priručnika su u malom procentu ušli u škole, buduće da se percipiraju kao dodatne obaveze, a ne kao integralni dio procesa. Većina škola nije odgovorila na broj časova i paušalno je davala odgovore da se to izučava kroz npr Etiku ili vjeronauku ne navodećo tacno koliko nastavnih jedinica je planirano da se radi po ovom pitanju”, kazao je Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamwenta građana Banja Luka”.

Dodao je da u BiH malo škola ima razvijen sistem za prijavu korupcije, pa se u same prijave rijetke.

“Ono što je pozitivno je da većina skola i ustanova ima godišnje planove javnih nabavki i procedure, stim da neke koje nemaju ove procedure nisu nasležni za nabavke, odnono uvedeno im je trezorsko poslovanje”, kazao je on. Monitoring je radio Helsinški parlament građana Banjaluka u saradnji sa Perpetuum Mobilom Banjaluka i Centrom za promociju civilnog društva Doboj, Centrom ženskih parava iz Zenice i Resursnim centrom iz Brčkog. Monitoring je urađen na zorku od 82 osnovne i srednje škola u BiH i 13 institucija obrazovanja.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.