Stop nasilju nad ženama

Vijesti0 comments

„Na SOS telefon 1264 u Republici Srpskoj od početka godine do oktobra 2009. javile su se 1572 žrtve nasilja od kojih su većina bile žene starosne dobi od 19 do 60 godina. U isto vrijeme, SOS telefon 1265, koji pokriva područje Federacije BiH, pozvalo je 2120 žrtava nasilja. No, ove podatke treba uzeti sa rezervom, jer veliki broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen“, istakla je na „Doručku sa novinarima“ aktivistica Udruženih žena Aleksandra Petrić najavljujući početak kampanje „16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja u BiH“.

Ona je podsjetila da je „16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja“ međunarodna kampanja, pokrenuta 1991. godine u kojoj je, od tada do 2008. godine, učestvovalo 2800 organizacija iz 156 zemalja svijeta. Kampanjom se obilježavaju datumi od 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava kako bi se simbolično povezalo i naglasilo da nasilje nad ženama predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava.

Neki od ključnih zahtjeva ovogodišnje kampanje odnose se na snažnije i efikasnije uključivanje sudova i policije u borbu protiv nasilja nad ženama i na povećanje finansijskih izdavanja za sve programe koji se tiču borbe protiv nasilja, navela je Petrićka.

Nakon „Doručka sa novinarima“, Udružene žene Banja Luka i Helsinški parlament građana organizovali su na Trgu krajine u Banjoj Luci akciju dijeljenja promotivnih letaka i kalendara sa porukama ovogodišnje kampanje „16 dana aktivizma“, kao i bijelih trakica koje su namijenjene prvenstveno muškarcima koji, nošenjem bijelih traka, pokazuju da su spremni okončati nasilje nad ženama.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.