U općinama Novi Travnik i Kiseljak održane prve aktivnosti u sklopu projekta Pro Budućnost

PRO BudućnostVijestiKomentari isključeni za U općinama Novi Travnik i Kiseljak održane prve aktivnosti u sklopu projekta Pro Budućnost

U Novom Travniku i Kiseljaku u protekla dva dana su organizovane Žive biblioteke za učenike srednjih škola. Ovo su prve aktivnosti koje su organizovane u ovim općinama. Zahvaljujući članovima Radne grupe i direktorima i profesorima u ovim mjestima ova aktivnost je uspješno provedena.

U Novom Travniku su Živoj biblioteci po prvi put su prisustvovali učenici srednjih škola koje provode nastavu po hrvatskom i bosanskom planu i programu, koja je održana u Centru za socijalni rad u ovom gradu. Njih oko 50 iz obje škola strpljivo su slušali i razgovarali sa naših šest živih knjiga koji su bili prisutni..

Srednjoškolci su imali priliku da „čitaju“ odnosno razgovaraju sa : slijepom osobom i žrtvom porodičnog nasilja, sestrom poginulog borca, vjerskim službenikom i mirovnim aktivistom, sa povratnicom, civilnom žrtvom rata i bivšim ovisnikom.

Nakon održanog događaja učenike smo pitali za mišljenje o ovom događaju. Evo nekoliko njihovih citata iz evaluacija:
“Svaka čast ljudima koji su htjeli podijeliti svoje priče sa nama. Nastavite hrabro :)”,
“Mislim da je ovo nešto najbolje što se desilo.”
“Mislim da ovaj događaj podstiče mlade ljude na bolje i motivira ih”.

Njihove kolege iz Srednje škole Ivan Goran Kovačić iz Kiseljaka, gdje je organizovana Živa Biblioteka, imali su slična mišljenja i emocije:
”Definitivno mi je proširila vidike i motivirala me svaka priča na svoj način.”
“Projekat Pro-Budućnost pomaže mladima da slušaju druge ljude i njihove priče.”
“Mnogo mi se svidjelo i pomoglo mi da se promijenim u bolju osobu.”

„Živa biblioteka“ je održana u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Međureligijskim vijećem u BiH, Nansen Dijalog centrom iz Mostara i Kultom iz Sarajeva.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat se provodi u preko 70 opština/općina/gradova.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.