Umjetnici i udruženja ostaju u „Medici“

VijestiKomentari isključeni za Umjetnici i udruženja ostaju u „Medici“

Autonomni kulturni centar ’’Medika’’ u Zagrebu, koji  već osam godina koriste različita udruženja i umjetnici, suočio se sredinom maja sa nenadanim problemom. Naime, gradske vlasti Zagreba zatražili su od korisnika da napuste prostor i to u roku od osam dana.

Riječ je o kompleksu bivše tvornice lijekova „Medika“ koji su slikari , muzičari i 10 organizacija civilnog društva „okupirali“, sanirali i oživjeli. Tako je nastao Autonomni kulturni centar „Medika“ u kojem se održavaju kulturne, edukacijske i društveno-korisne aktivnosti i koji mladim ljudima, slobodnim umjetnicima i aktivistima pruža otvoren prostor za rad i stvaranje. Nezavisnoj  kulturnoj sceni na raspolaganju su i tri izvedbena prostora, 12 ateljea, bibilioteka i radio.

Tvronica lijekova „Medika“ je godinama bila prazna i izložena propadanju. Zagrebački skvoteri i organizacija Attack,  nakon što nisu dobili infomacije koje su tražili od grada, zauzimaju prostor, čiste ga i dovode u red krajem 2008. god kada je organizovano zvanično otvaranje ’’Medike’’, koje je bilo medijski propraćeno. Međutim, došla je policija i rastjerala grupu od 500-tinjak ljudi.

Neposredno poslije toga formira se Inicijativa Medika – akcija saveza udruga i nezavisnih kolektiva koji su zahtijevali da im se prostor bivše tvornice lijekova ustupi na korištenje legalnim putem. I već 1.1.2009. godine potpisan je ugovor sa Gradom i Zagreb je dobio svoj prvi autonomni centar, kao i prvi skvot koji je legalizovan.

Korisnici prostora su uredno izmirivali sve svoje obaveze prema gradu, ali to nije spriječilo gradske vlasti da im sredinom maja ove godine uruče zahtjev za iseljenje.

Zahvaljujući činjenici da se sve ovo „poklopilo“ sa održavanjem lokalnih izbora u Hrvatskoj, gradonačelnik Zagreba i kandidat za još jedan mandat Milan Bandić, odlučio je da „Mediku“, bar privremeno, ostavi na miru. On je zajedinici udruženja i nezavisnih kultrunih kolektiva poručio da mogu “mirno spavati”, jer neće morati iseliti najmanje sljedeće dvije godine. S druge strane, korisnici prostora su najavili da neće odsustati od borbe i izaći iz prostora, bez obzira na sve pritiske.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.