Završen BLASFEM

VijestiKomentari isključeni za Završen BLASFEM

 

Prvi banjalučki feministički festival BLASFEM završen je u subotu, 3. juna, nastupima bendova „Mama mora da se sluša“ i „Srbi“ u DKC Incelu. Oficijelni dio festivala zatvorio je panel pod nazivom „Radnica danas: feminističke borbe i utopije”. Jedna od učesnica panela Emina Busuladžić iz Tuzle govorila je o borbi radnica i radnika fabrike Dita iz Tuzle da zadrže fabriku, što im je, na kraju, i pošlo za rukom. “Ja sam cijeli svoj radni vijek provela u toj fabrici. Ja sam je izgrađivala i nisam htjela dopustiti da je tek tako raskrčme kriminalci”, rekla je Emina čija poruka je bila jasna: “Borite se. Niko se za vas neće boriti do vas samih”.  Na panelu su, između ostalog, problematizovane teme politike identiteta kao i sami termini radnice, radničke klase i proleterijata, uz sugestije da se razmisli o  promjeni terminologije koju danas koristimo kada govorimo o plaćenom i neplaćenom radu.

Pored ovog, u okviru BLASFEM-a, održana su još dva panela. Na jednom se govorilo o  materinstvu na evropskoj poluperiferiji u doba neoliberalnog kapitalizma. Otvoreno je dosta pitanja i dilema, od uslova porođaja u današnjim bolnicama, položaja samohranih majki, motiva da se (ne)rodi dijete, definicije današnje porodice do uticaja religije na materinstvo i sistem obrazovanja. Na drugom panelu govorilo se o tome kome i zašto pišemo i šta čitamo, o čemu su diskutovale novinarke, blogerke i spisateljice iz BiH i regiona.

Festival je otvren izložbom o narodnoj herioni Vahidi Maglajlić koju su pripremili Arijana Forić Kurtović i Enes Kurtović, a posjetiteljke i posjetioci BLASFEM-a mogli su uživati i u drugim sadržajima festivala – promociji zbirke pjesama Dijale Hasanbegović Neće biti djece za rat, performansima Lane Zdravković, Kije i Kosmoginije, radionicama sa Dorone Paris i Sylviom Hinz, te promociji  priručnika Rodni odnosi na alternativnoj muzičkoj sceni Srbije i regiona, na kojoj je najavljeno održavanje prvog Rok kampa za djevojčice u Srbiji u avgustu ove godine.

Prvi banjalučki feministički festival organizovao je Banjalučki socijalni centar BASOC, iz podršku Kvinna till Kvinna fondacije, a organizaciju festivala podržao je i Helsinški parlament građana Banjaluka.

 

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.