Ženski marš za zabranu nuklearnog naoružanja

VijestiKomentari isključeni za Ženski marš za zabranu nuklearnog naoružanja

Jeste li znali da nuklearno oružje još nije zabranjeno na sveobuhvatan i univerzalan način, a da su, po  međunarodnom pravu  biološko oružje, hemijsko oružje, mine i kasetna municija izričito i potpuno zabranjeni ?

U Njujorku će se sutra, 17. juna 2017. godine održati Ženski marš kojim se podržava donošenje Rezolucije Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog naoružavanja. Pored centralnog skupa u Njujorku, Ženski marš podrške će biti održan u još desetak gradova u SAD-u, u gradovima Evrope, Azije, Australije i Afrike.

Generalna skupština UN-a je tokom 2016. godine dala veliku podršku usvajanju Rezolucije kojom će se početi pregovori o donošenju Ugovora o zabrani nuklearnog naoružanja. Ova istorijska odluka najavljuje kraj dvije decenije paralize u multilateralnim naporima za zabranu nuklearnog  naoružavanja.

Prva runda pregovora u vezi Rezolucije o zabrani nuklearnog naoružanja je održana od 27. do 31. maja 2017. u Njujorku  na kojoj su prisustvali predstavnici i predstavnice 132 države dijeleći viziju svijeta bez nuklearnog naoružanja.

Naredna runda pregovora se održava od 15. juna do 7. jula 2017, a sutra će žene iz cijelog svijeta na  Ženskom maršu dići svoj glas protiv oružja za masovno uništenje i ukazati na potrebu donošenja zabrane nuklearnog naoružanja.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.