Živa biblioteka ponovo u Banjaluci

VijestiKomentari isključeni za Živa biblioteka ponovo u Banjaluci

Helsinški parlament građana Banjaluka organizuje Živu biblioteku 5. septembra od 11.00 do 14.00 časova u Univerzitetskom kampusu (na promenadi).

Događaj organizujemo za studente i srednjoškolce, ali i za sve građane Banjaluke.

“Živa biblioteka”, kao metod socijalne intervencije, za cilj ima borbu protiv netolerancije, ksenofobije i diskriminacije, te podsticanje empatije i razumjevanja. Knjige u “Živoj biblioteci“ su zapravo prave, „žive“ osobe koje kroz lične priče predstavljaju različite grupe koje su često meta predrasuda, stereotipa i diskriminacije, sa kojima posjetioci biblioteke mogu razgovarati, postavljati im pitanja, diskutovati i na licu mjesta dobiti odgovore koje traže.

U ovoj Živoj biblioteci su angažovane osobe koje su na različite načine pogođene ratom u BiH (kao što su sestra ubijenog vojnika, ratni veteran, osoba koja je ostala bez dijela tijela, članovi porodica nestalih, povratnici), a koje će, kroz ovu relativno novu metodologiju, pričati lične priče svim ljudima koji posjete Živu biblioteku. Kroz lične priče preživjelih/žrtava mladi ljudi će dobiti priliku da se bolje upoznaju sa strahotama zadnjeg rata i da uvide da žrtve dolaze iz svih etničkih zajednica.

Učesnici u ulozi „čitalaca“ će interakcijom sa „Živim knjigama“ dobiti mogućnost da bolje razumiju njihove priče, samo to vrijeme i posljedice koje i danas živimo, ali i mogućnost da počnu kritički preispitivati dominantne narative o agresorima i žrtvama koji dominiraju u društvu. Prenošenje priče preko ličnog iskustva može da ostavi najjači trag i utisak i najbolje se pamti i ostaje u svijesti čovjeka.

Ovaj događaj organizujemo u okviru projekta „Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u“, koji podržava Evropska unija.

Za više informacije molimo da kontaktirate Danku Stojanović ili Gordanu Ružić: stojanovidanka2@gmail.com 065585727 i  ruzicg@yahoo.com 065230308

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.