Žive biblioteke u Bosanskom Petrovcu i Bihaću

PRO BudućnostVijestiKomentari isključeni za Žive biblioteke u Bosanskom Petrovcu i Bihaću

Pozivamo Vas na na Žive biblioteke koje će biti održane 17. i 18.05 tekuće godine u Bosanskom Petrovcu i Bihaću. Žive biblioteke će biti organizovane u saradnji sa srednjim školama u ovim gradovima.

– Bosanski Petrovac 17.05.2018 od 11.30 do 14.00 u MSŠ Bosanki Petrovac
– Bihać, 18.05.2018 od 10.00 do 13.00 u Kultrunom centru, ul. Petog korpusa bb

„Živa biblioteka“ je otvorena za sve građane ovih gradova, uključujući učešće učenika srednjih škola, nastavnika, profesora, civilnog društva, nevladinih organizacija i medija iz vašeg grada.

„Živa biblioteka” predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije, te širenje mira i tolerancije. Metodologija „Žive biblioteke” je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju. Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme. Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije.

Naše žive knjige sa kojima ćete moći razgovarati su: član porodice nestalih, sestra poginulog borca, povratnica, bivši ovisnik, žrtva mine i učenici iz Jajca koji se bore protiv podijela.

„Živa biblioteka“ će biti održana u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Međureligijskim vijećem u BiH, Nansen Dijalog centrom iz Mostara i Kultom iz Sarajeva.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat se provodi upreko 70 opština/općina/gradova.

Za više informacije molimo da kontaktirate Aleksandra Žolju putem e maila azolja@hcabl.org ili na telefon 065/235-469.

Radujemo se vašem dolasku.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.