BEZ DOGOVORA O ŠEFU EVROPSKE KOMISIJE

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron,  nisu se saglasili o tome ko će biti novi šef Evropske komisije, prenosi Rojters navodeći da su se lideri EU “pogađali” oko imena kandidata za čelne pozicije u Briselu narednih pet godina.

Sastanak šefova država i vlada 28 zemalja vodio se iza zatvorenih vrata bez pomoćnika ili mobilnih telefona.

Diplomate navode da je Merkel bila zaprepaštena Makronovim brzim javnim odbijanjem Manfreda Vebera , kandidata kojeg Berlin priželjkuje na poziciji predsjednika EK-a.

Makron je, sa druge strane, rekao da su odgovarajući kandidati i danska komesarka Margrete Vestager , pregovarač za Bregzit Mišel Barnije  i holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Španija i Švedska, piše Rojters, podržale su Timermansa, a Irska i Hrvatska Vebera. Luksemburg i Slovenija podršku su dale Vestager.

Lideri istočnih zemalja zahtijevali su da se u raspoređivanju funkcija napravi geografski balans. Poljska i Mađarska se snažno protive Timermansu koji je kao potpredsjednik EK-a predvodio pravnu istragu protiv te dvije zemlje.

Tusk: U junu popuna svih mandata

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je poslije prve runde konsultacija s EU liderima da budući predsjednik Evropske komisije mora da ima podršku kvalifikovane većine Evropskog vijeća i većinu u Evropskom parlamentu.

On je istakao da je prema odredbama evropskog Ugovora na Evropskom vijeću da predloži, a na Evropskom parlamentu da izglasa budućeg predsjednika Evropske komisije.

Tusk je naglasio da se na samitu u Briselu nije razgovaralo o imenima već o procesu izbora kandidata, prenosi Al Džazira Balkans.

“To znači da u skladu s evropskim Ugovorima ne može biti automatizma. Istovremeno, niko ne može biti isključen. To što je neko ‘vodeći kandidat’ nije diskvalifikacija već može samo da poveća njihove šanse”, izjavio je Tusk.

On je rekao da su razgovarali i o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kriteriji kao i kriteriji političke pripadnosti.

 “Većina je glasala za efikasniju, jaču i ujedinjenu Evropu odbacujući one koji žele da je oslabe. To je snažan znak. Evropa je pobjednik ovih izbora”, poručio je Tusk.

On je dodao da je Bregzit bio “vakcina” protiv lažnih vijesti i anti EU propagande i da su ljudi izvukli zaključke kada su vidjeli “šta Bregzit znači u praksi”.

Izvor: BHRT

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti