Čemu udžbenici uče najmlađe?

clip_image001
Čemu udžbenici uče najmlađe?
Šta znači rodna osjetljivost udžbenika? Šta je zadatak majke, hraniteljke i odgajateljke i ima li ona pravo na druge (i drugačije) uloge? Kako ćemo se odmaknuti od stereotipnih uloga prema kojima mama kuva, a tata donosi novac? O ne samo spornim sadržajima udžbenika i lektira za niže razrede osnovne škole nego i o rodnim odnosima moći u školi kao instituciji, govoriće Lamija Begagić, dugogodišnja glavna urednica dječijih magazina „Palčić” i „Kolibrić” na čitalačkoj sesiji koja će biti održana u četvrtak 16. maja 2013. godine   sa početkom u 18.00 časova u galeriji „Boris Smoje”, ul. Radićeva 11 u Sarajevu.
Čitalačka sesija je dio projekta „Ženska strana politike“ koji realizuje Helsinški parlament građana Banja Luka, a čiji je cilj afirmacija koncepta rodne ravnopravnosti u BiH.

Šta znači rodna osjetljivost udžbenika? Šta je zadatak majke, hraniteljke i odgajateljke i ima li ona pravo na druge (i drugačije) uloge? Kako ćemo se odmaknuti od stereotipnih uloga prema kojima mama kuva, a tata donosi novac? O ne samo spornim sadržajima udžbenika i lektira za niže razrede osnovne škole nego i o rodnim odnosima moći u školi kao instituciji, govoriće Lamija Begagić, dugogodišnja glavna urednica dječijih magazina „Palčić” i „Kolibrić” na čitalačkoj sesiji koja će biti održana u četvrtak 16. maja 2013. godine sa početkom u 18.00 časova u galeriji „Boris Smoje”, ul. Radićeva 11 u Sarajevu.

Čitalačka sesija je dio projekta „Ženska strana politike“ koji realizuje Helsinški parlament građana Banja Luka, a čiji je cilj afirmacija koncepta rodne ravnopravnosti u BiH.Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti