Ženska izborna kampanja – LOKALNI IZBORI 2008.

Aktuelno0 comments

Ženska izborna kampanja – lokalni izbori 2008“ realizovana je u oganizaciji Helsinškog parlamenta građana Banja Luka i Udruženih žena Banja Luka u partnerstvu sa organizacijama: „Most” Višegrad, „Žena BiH” Mostar, „Duvanjke” Tomislavgrad, „Žene sa Une” Bihać, „Žene ženama” Sarajevo, „Fondacija Cure” Sarajevo, „Centar za pravnu pomoć ženama” Zenica, „Ženski centar” Trebinje, „Horizonti” Tuzla, „Forum žena” Bratunac, „Sanus” Prijedor, „Budućnost” Modriča i „Lara” Bijeljina, „Viktorija 99” Jajce, „Udruženje građanki, Grahovo”  iz Bosanskog Grahova, Demokratski casino online pl Centar „Nove nade“ Foča.

Sa ciljem da osiguramo vidljivost kandidatkinja u predizbornoj kampanji u 20 gradova BiH smo podijelili 20.000 letaka ?????? ?????? ??? ???? sa našim sloganom ŽENU ZA PROMJENU – Glasaj 05. Oktobra, naš džingl je emitovan na 28 radio stanica, a tokom cijelog predizbornog perioda sa 32 bilborda i 2000 plakata slali smo pozive da se izađe na izbore i glasa za žene. Pored toga organizovale smo 28 radionica i 9 javnih tribina na kojima su se predstavile kandidatkinje za odbornice/vijećnice u lokalnim skupštinama, odnosno kandidatkinje za načelnice/gradonačelnice opština i gradova.

U 20 opština/gradova gdje su ženske NVO-e vodile kampanju pod sloganom „Ženu za promjenu” od ukupno 674 mandata žene su osvojile 116 ili 17,21% što je za 2,31% bolji rezultat od prosječnog na nivou BiH (14,9%).

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.