Femicid: definiši, prebroj, završi!

Femicid je ubijanje žena i djevojaka zbog njihovog pola ili zato što su žene. To može uključivati ​​namjerna ubistva, kao što je ubijanje žena od strane njihovih sadašnjih ili bivših partnera, kao i nenamjerna ubistva, kao što je smrt žene koja je podvrgnuta nesigurnom abortusu. 

Prema službenim podacima koje je prikupio Evropski Institut za ravnopravnost polova (EIGE), 444 žena u 10 država članica EU ubili su njihovi intimni partneri tokom 2020.

Institut je također, objavio paket koji pomaže zemljama EU i okruženju da prikupe čvrste podatke kako bi spriječili takva ubistva. 

Potrebno nam je zajedničko razumijevanje onoga što se smatra femicidom.

Kako bi pomogao zemljama da identifikuju različite oblike femicida, EIGE-ov paket uključuje sistem klasifikacije, kao i smjernice o tome kako identifikovati ‘rodnu dimenziju’ ubistava žena. Iako nijedna država članica EU trenutno nema zakonsku definiciju femicida, neke zemlje prepoznaju rodne motive iza ubistava žena u svojim zakonima, na primjer zbog mržnje na osnovu njenog pola. Ovo je omogućilo Institutu da procijeni različite načine na koje zemlje EU mjere femicid i pružaju preporuke kako da se poboljša.   

Zajednička definicija femicida širom EU pomogla bi državama članicama da identifikuju ova rodno zasnovana ubistva, koja trenutno nestaju u statistici ženskih ubistava. Poznavanje motiva i okolnosti koje leže iza ubijanja žena i djevojčica može pomoći vladama EU da bolje zaštite potencijalne žrtve, kao i da kazne i odvrate počinioce. 

Potrebni su nam značajniji i uporedivi podaci da bismo pravilno izmjerili femicid

Što više podataka imamo o ubistvima žena i djevojaka, veća je vjerovatnoća da ćemo moći ispravno identificirati femicide. I što više zemalja EU prikuplja istu vrstu podataka, imamo više informacija o motivima i okolnostima iza ovih ubistava.  

EIGE savjetuje zemlje EU o skupu informacija koje treba prikupiti kako bi se utvrdilo da li je ubistvo femicid i da bi se bolje razumio kontekst iza toga. Važne informacije uključuju: demografske informacije o žrtvama i počiniocima; odnos između žrtve i počinioca; kontekst ubistva, kao i da li je bilo djece svjedoka; i prisustvo rodnih faktora rizika kao što su zavisnost ili prethodno nasilje.  

EIGE-ov paket femicida otkriva da se u određenim državama članicama EU pojavljuju rafiniraniji zakoni i prakse prikupljanja podataka o femicidima. Takođe je povećana svijest o korisnosti statistike i njihovoj važnosti u podršci planiranju i praćenju politika.

Kako bi se podigla svijest o nasilju nad ženama, Helsinški parlament Građana trenutno učestvuje u  kampanji ‘16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja’. Također, više o  femicidu  i mehanizmima za prevenciju u slučaju BiH istraživala je i naša saradnica iz Sarajeva Sunčica Đukanović. Kompletan rad možete pročitati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti