Godišnji izvještaj Helsinškog parlamenta građana za 2020.

Korona. Jedna riječ koja govori puno o godini za nama. Jedna riječ iza koje se kriju brojni strahovi, nedoumice, tuga, nada… sve ono što smo, manje-više, svi osjećali tokom 2020. godine. Jedna riječ koja je, isto tako, ogolila i sve slabosti sistema u kojem živimo. Jedna riječ koja govori puno, ali postoji potreba da kažemo još ponešto.

O, recimo, presudi koji smo dobili nakon 6 godina. Naime, Osnovni sud u Banjaluci je u februaru 2020. konačno donio presudu kojom je potvrđeno da je lista „rušilaca Republike Srpske“, koju je, bez ikakvih dokaza,  sastavio odbjegli Stefan Karganović, a objavila izdavačka kuća Besjeda, imala za cilj da okleveta i diskredituje nevladine organizacije, medije i pojedince u RS. Time je tužba za klevetu koju smo podnijeli 2014. zajedno sa Transparency International u BIH i magazinom BUKA dobila i svoj sudski epilog.  Međutim, knjiga “Rušenje Republike Srpske  – teorija i tehnologija prevrata”, u kojoj je objavljen i sporni Karganovićev tekst u kojem se nevladine organizacije optužuju  za podsticanje nereda i rušenje ustavnog poretka RS, i dalje se nalazi na službenoj stranici SNSD!

O jubileju novinarske nagrade „Srđan Aleksić“. U decembru 2020. obilježili smo desetogodišnjicu od ustanovljavanja ove značajne novinarske nagrade koju je do sada dobilo 43 novinara, novinarki i medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine.

O filmu koji smo snimili. Film „Zemlja za nas“ prati razmišljanja 11 pripadnika nacionalnih manjina i stranaca koji su došli i ostali da žive u BiH, njihova iskustva i njihovo viđenje naše zemlje i naših ljudi. Film je zauzeo treće mjesto na listi USAID-ovog Odjela za tranzicijske inicijative za najbolje trenutke na društvenim mrežama u 2020.  u konkurenciji sa brojnim drugim projektima koje podržava USAID širom svijeta.

O novim aktivnostima koje smo pokrenuli u želji da nešto učinimo kako bismo ljudiima olakšali situaciju u kojoj su se našli nakon proglašenja pandemije COVID-19 i uvođenja restriktivnih mjera sa ciljem sprečavanja širenja zaraze. Tako smo uveli besplatnu psihološku pomoć za različite grupe žena koje su bile u većem riziku da se zaraze, kao i serijal podkasta pod nazivom “Priče pod maskama”, s ciljem unapređenja kvaliteta informacija koje su u doba pandemije bile dosta selektivne i ograničene na mali broj “zvaničnih” izvora. Sagovornici i sagovornice u našim podkastima bile su osobe iz raznih oblasti života, od umjetnica, profesora, sindikalista do aktivista/kinja koji su dali jednu drugačiju perspektivu i kritički osvrt na sve što nas je snašlo.

O svemu ovome pročitajte više u našem Godišnjem izvještaju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti