Javni servisi – žene u predizbornoj kampanji

Aktuelno0 comments
javni_servisi

Udružene žene i Helsinški parlament građana Banjaluke, zajedno sa Džender centrom Vlade Republike Srpske (RS), uputiće prijedlog Radio-televiziji RS da upriliči bar dvije ciljane emisije u kojima bi žene kandidatkinje različitih političkih stranka raspravljale o nekim aktuelnim temama, kako bi postale „vidljive” javnosti i potecijalnim biračima, zaključeno je na tribini „Javni servis – žene u predizbornoj kampanji“, koju su organizovale Udružene žene i Helsinški parlament građana Banjaluke u okviru projekta “Žena danas”, koji finansijski podržava švedska Fondacija Kvinna till Kvinna.

Izvršna direktorica Udruženih žena Banjaluke Nada Golubović pozvala je učesnice skupa, koje se uglavnom nalaze na kandidatskim listama za parlamente, da blagovremeno dostave prijedloge o kojim bi se temamama u tim emisijama raspravljalo.

Direktorica programa televizije RS Mira Lolić Močević rekla je u uvodnom obraćanju da je ovaj medij pripremio okvirni plan praćenja predizborne kampanje za opšte oktobarske izbore, koji je u skladu sa Pravilnikom Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Ona je najavila da će RTRS organizovati i debatne emisije, mada prema pravilima CIK-a i RAK-a elektronski mediji  nemaju tu obavezu, ističući da je to upravo prilika da se žene kandidatkinje predstave javnosti.

„Za opšte izbore 2006. godine svim političkim subjektima bio je proslijeđen prijedlog da kandiduju žene sa lista da predstave programe stranaka u programu RTRS-a, ali nažalost taj prijedlog nije zadovoljen. I ove godine proslijedićemo sličan prijedlog“, rekla je Lolić Močević.

Ona je navela da će u avgustu, kroz informativne emisije, biti emitovane i novinarske priče o ženama u predizbornoj kampanji, kojima će biti podržana kampanja nevaldinog sektora koji se bavi ovim pitanjem, kao i kampanja Džender centra Vlade RS „Biraj ravnopravno“.

Službenica za odnose sa javnošću Džender centra Vlade RS Dijana Tepšić preporučila je učesnicama skupa da iskoriste svaku priliku za vlastitu medijsku promociju, te da se u neposrednim kontaktima obraćaju ciljnim grupama glasača, poput žena i mladih, ali i „apstinentima“ kako bi ih pridobile da izađu na izbore i glasaju upravo za žene.

Izvršna direktorica Helsinškog parlamenta građana Banjaluke Lidija Živanović podsjetila je da je u okviru projekta “Žena danas” održano već niz radoinica za žene kandidatkinje, da će biti održane i radionice za žene glasače, “ali da su naše mogućnosti, u odnosu na potrebe, male”.

Razgovarano je i o edukativnim radionicima koje za predizborne nastupe svojih kandidatkinja/kandidata organizuju neke političke stranke, prlikom čega ja kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za Narodnu skupštinu RS Danica Bartolić rekla da će ova stranka organizovati dvije takve radionice, koje bi trebalo da pomognu i u “eliminaciji treme” prilkom javnih i medijskih nastupa.

Sve učesnice skupa, bez obzira na stranačku pripadanost, istakle su da žene i u politici mogu dati značajan doprinos.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.