Kraljica vila

Riječ grafiti nastala je od grčke rijeci “graphein” sto znači pisati i italijanske riječi “graffito” koja znači grebati, a svoje savremene korijene vuče još iz 60-ih godina prošlog vijeka  kada je portorikanac Julio u Americi počeo po vozovima da ispisuje svoj nadimak ,,Julio 204’’.

Street art kao oblik vizuelne umjetnosti sve češće plijeni pažnju javnosti, tim više što se izvodi na javnim mjestima izuzetih iz konteksta tradicionalnih izložbenih prostora. Neko kroz grafite izražava ljubav, neko gnjev, drugi opredjeljenost fudbalskom klubu ili ideologiji. Ipak, rijetki su oni koji grafite doživljavaju kao mogućnost da svoj kreativni izražaj umjesto na platno presele na zid.

Street art umjetnica iz Beograda, Kraljica Vila  već skoro deset godina ukrašava beogradske zidine i svojim čarobim sprejevima oronule zgrade pretvara u mjesta na kojima se poželite zadržati.

U okviru serijala Sve nijanse ženske umjetnosti u sklopu kojeg predstavljamo i promovišemo mlade umjetnice iz BiH i regiona, Kraljica Vila govori o društveno prihvatljivoj umjetnosti, svom radu i mogućnostima koje pruža ova urbana umjetnost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Otkud ime TKV Kraljica Vila i šta ono znači?

Zapravo  moje umetničko ime je samo TKV. Počelo je kao šala u srednjoj školi  ali se zadržalo do dan danas. Šala je bila na račun neke knjige u kojoj se pominje kraljica vila.

 • Zašto baš street art umjetnost?

 Počela sam da se bavim street artom sa 16. Godina. Mislim da je  sve to pronašlo mene više nego što sam ja to izabrala. Ali znam da kada sam prvi put nacrtala nešto na ulici  osetila sam da žeim time da se bavim u budućnosti. Možda nisam baš planirala da se pretvori u karijeru, ali svakako je to definisalo moj život na jedan specifičan način.

 • Koliko je teško baviti se street artom u jednoj patrijathalnoj sredini kakva je Srbija…BIH pa i Hrvatska..? Kako Vaša porodica reagiju na Vaše radove?

Mislim da zapravo i nije tako teško, samo  devojke manje odlučuju da se bave crtanjem grafita, a više biraju neke društveno prihvatljivije tipove umetnosti i uloga. Patrijarhalni sistem svakako utiče na stvaranje umetnosti, ali mislim da je prvenstveno bitno da žene hrabro donose svoje odluke bez obzira na to šta taj sistem želi od njih. Potičem iz porodice koja je uvek podržavala  kreativni i slobodni razvoj moje ličnosti J isto važi i za moje prijatelje koji i sami stvaraju, svako na svoj način.

 • Već deset godina oronule  beogradske zidove pretvarate u najljepša umjetnička djela. Kako se Vaš rad razvijao svih tih godina?

Moj rad se razvijao zajedno sa mojim odrastanjem i to se može primetiti u mojim radovima. Pristupam svom radu na intuitivnom nivou tako da je za mene razvoj mog umetničkog izraza negde i jačanje mog intuitivnog osećaja.

 • Da li imate neke uzore u svijetu grafita?

Ovog leta sam imala tu čast da upoznam jednu od najboljih crtačica grafita –čuvenu Miss Van. Ona je bila jedna od umetnica koje su me dosta inspirisale da crtam dok sam bila mladja.

 • Recite nam nešto više o simbolima koji se ponavljaju u Vašim radovima?

Moj rad se dosta bazira i na emotivnim stanjima kroz koje prolazim, tako da uvek tražim neku vrstu simbola koji bi opisali ta stanja. Nekada je to neki odredjeni simbol, nekad može biti i izraz lica na portretima koje crtam. Sve nosi svoju simboliku, ali takodje ostavlja prostor za interpretaciju posmatrača. Bitno je da slika ne bude “zatvorena” i da su razl42755011@N03_ličite interpretacije te simbolike uvek moguće. Tako se stvara veza izmedju umetnika i publike koji komuniciraju kroz tumačenje dela.

 • Možete li se prisjetiti nekih komičnih situacija koje su obilježile Vašu karijeru tokom tih deset godina?

Za 10 godina stvaranja su de desile razne stvari na ulici i van nje. Ovo što radim je neverovatno uticalo na tok mog života i učinilo ga predivnim na najbolji mogući način.

 • Street art umjetnost je ujedino i angažovana umjetnost. Kako i da li kritikujete političku-socijalnu situaciju Vaše zemlje kroz svoj rad?

Samo zauzimanje javnog prostora je politički čin, tako da zapravo svako delo  nosi odredjenu težinu ako je u javnom prostoru bez obzira da li je motiv samog dela politički ili ne. Mislim da  situacija u kojoj se nalazi Srbija zaslužuje   jako puno kritike.

 • Da li slikate isključivo u Srbiji-Beogradu ili Vaše radove možemo da i na zidovima drugih gradova u Sribiji..ili regionu?

Trudim se  da što više putujem, ove godine sam crtala u Španiji i Hoalndiji što su bila divna iskustva. Region je takodje uvek vrlo inspirativan za rad.

 •  Kako se nosiš sa kritima u svom radu? Da li naš region stvarno ima kritičku masu, i ako da, ko čini tu kritičku masu?

  Generalno postoji neko razumevanja za sve to, ali mislim da je položaj umetnika, i to ne samo graffiti umetnika, dosta težak u regionu. Kritika je uvek dobrodošla posebno ako je konstruktivna. Mislim da  stvaranje uvek mora da se analizira i promatra zato što to daje dinamiku. Ne valja se ni previše  ušuškavati u  svoju sigurnu zonu.To vas onda sprečava da posmatrate svoj rad iz više uglova, što je jako loše za krativnost.

 • Koji su Vam najveći izazovi u radu prilikom oživljavnja gradskih ulica?

To su definitivno vremenaske prilike i ljudski faktor.

 •  Koliko je danas teško obezbijediti materijalna sredstva kako biste odradili jedan rad i gdje nalazite podršku za svoj rad?

Imam tu sreću da sada već imam dovoljno posla  da ne moram da razmišljam o  takvim stvarima. Jako sam zahvalna na tome.

 • Šta je za Vas uspjeh?

 Uspeh je  kada vam neko potpuno nepoznat kaže da ste ga jako usrećili sa nekim radom u javnom prostoru. Uspeh je kada postoji komunikacija između umetnika i publike. Uspeh je kada ono što radite uspeva da iz vas izvuče nešto najlepše što posedujete u sebi. Uspeh je želja za istraživanjem i pomeranjem svojih granica.

 • Šta biste poručili mladim ljudima u regionu koji pokušavaju dobiti naklonost street art publike?

Mislim da je za sve prevnstveno bitno da puno rade. Veliki trud i napor se uvek isplati…

Pratite rad Kraljice Vile na: http://www.flickr.com/photos/tkvtkv/with/6194993373/

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti