Živa biblioteka gostuje u Zvorniku i Ugljeviku

Pozivamo Vas na “Živu biblioteku”, koja će se održati 18. marta 2019. od 12.00 do 14.00 časova u Zvoriku (zgrada Grada Zvronika) i 19. marta 2019. od 11.00 do 13.00 česova Ugljeviku (Centar za kulturu)

„Živa biblioteka“ će biti održana u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen Dijalog centrom iz Mostara i Kultom iz Sarajeva.

„Živa biblioteka“ je otvorena za sve građane Zvornika i Ugljevika, uključujući učešće predstavnika/ca  učenika srednjih i osnovnih škola, nastavnika, profesora, civilnog društva, nevladinih organizacija i medija.

„Živa biblioteka” predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije, te širenje mira i tolerancije. Metodologija „Žive biblioteke” je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju. Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme. Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predsrasuda i diskriminacije.

Naše žive knjige sa kojima ćete moći razgovarati:  samohrana majka, slijepa osoba i žrtva porodičnog nasilja, sestra poginulog borca, ratni veteran, vjerski službenik i mirovni aktivista, bivsi ovinski i član porodica nestalih.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat se provodi upreko 70 opština/općina/gradova.

Za više informacije molimo da kontaktirate Aleksandra Žolju putem e maila azolja@hcabl.orgili na telefon 065/235-469.

Radujemo se vašem dolasku.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti