Nasilja nad ženama više od prijavljenog

Naš mentalitet je takav da se dosta toga prećuti i to je ono što moramo popraviti. Poražavajući su rezultati da je nasilje nad ženama i porodici mnogo rasprostranjenije nego što ima prijavljenih slučajeva, poruka je sa panel diskusije koju je na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci organizovala Unija studenata socijalnog rada.

Panelisti su se saglasili da je dužnost svakog građanina da ako zna, pa čak i sumnja da u nekoj porodici postoji nasilje, to obavezno i prijavi.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Unija studenata socijalnog rada uspjela je da na panel diskusiji okupi brojne goste iz različitih oblasti, a među njima su bili i Amela  Bašić-Tomić, koordinatorka  Sigurne kuće za žene i djecu žrtve nasilja Banja Luka, prof.dr Ivanka Marković, sa Pravnog fakulteta u Banjaluci,  Andrea Rakanović Radonjić, viši asistent na Fakultetu političkih nauka,  Neda Dragić, psiholog, Centar za socijalni rad Banja Luka.

Akcenat je stavljen na zakonsku regulativu i neophodnost zajedničke i koordinisane brige svih subjekata zaštite.  Andrea  Rakanović Radonjić podsjetila je da je BiH jedna od prvih zemalja regiona koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju, na osnovu koje je regulisano zakonodavstvo, ali da je potrebno dodatno raditi na svijesti i primjeni tih pravila.

Predsjednica Unije studenata socijalnog rada naglasila je da je neophodno više i češće govoriti o ovoj temi i uključiti sve relevantne faktore kako bi se podigla svijest o zaštiti žena i djece.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti