Nasilje nad ženama na radnom mjestu

Veliki broj žena na svom radnom mjestu doživljava različite oblike nasilja, od vrijeđanja, fizičkog zlostavljanja, pa sve do seksualnog uznemiravanja. Nažalost, ovakvim problemima se ne pridaje dovoljno pažnje da bi se mogli smanjiti ili iskorijeniti. U regulatorno-pravnim aktima postoje jasno vidljivi zakoni koji zabranjuju svaki vid nasilja i zlostavljanja, ali u BiH postoji nedosljednost u primjeni zakonskih propisa koji nadziru nasilje na radnom mjestu, kao i nedostatak sudske prakse u rješavanju ovakvih slučajeva. Postavlja se pitanje da li smo mi kao društvo spremni napredovati i mijenjati postojeće stanje u društvu, koje se već godinama ne mijenja.

O nasilju nad ženama na radnom mjestu pisala je Hana Šurković, studentica Pedagoškog fakulteta u Sarajevu. Ovaj rad ima za cilj da pobliže objasni važnost ove problematike, te na detaljan način prikaže uzroke koji doprinose pojavi nasilja nad ženama na radnom mjestu, kao i da objasni domaći i međunarodno pravni okvir i šta je to sve njima jasno određeno.

Rad daje doprinos projektu „Ženska ljudska prava i EU integracije“ koji  ima za cilj integrisati ženska prava i ravnopravnost polova u procese pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Kompletan rad možete pročitati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti