Novi nazivi ulica osvanuli u Banjaluci

Nazivi ulica sa imenima znamenitih žena koje su ostavile trag na kulturni, politički, naučni i javni život Banjaluke osvanuli su jutros, u parku ispred Muzeja savremene umjetnosti u gradu na Vrbasu.

Među nazivima ulica našla su se imena žena o kojima se malo ili skoro ništa ne zna. Tako malo ko zna da je Gizela Januševski bila prva doktorica u Banjaluci koja je radila od 1899. godine. Nakon zatvaranja državne ordinacije, otvorila je privatni dispanzer u kojem je liječila, uglavnom, žene i djecu od infekcija, respiratornih i polnih bolesti, a obavljala je i manje hirurške operacije. Umrla je 2. marta 1943. godine u nacističkom koncentracionom logoru Terezienštat, a za svoj cjelokupni predani rad 1937. dobila je i austrijsko državno odlikovanje za zasluge.

Tu su i imena Adele Ber Vukić, prve školovane bh slikarke, Julke Popović-Srdić, koje je bila jedna od malobrojnih žena koje su se prije Drugog svjetskog rata okušale na spisateljskom polju u banjalučkom kulturno-društvenom životu, pa Julije Pejnović, koja je bila istaknuta banjalučka operska pjevačica, glumica i pedagog. Julija se školovala u Beču, a zvanično je na scenu stupila kao član Beogradske opere 1926. godine. Predavala je  klavir i solo pjevanje u Muzičkoj školi u Banjaluci.

Tu su i imena Nasihe Kapidžić Hadžić, pjesnikinje, Milene Mrazović, prve novinarke i urednice u Banjaluci, Vahide Maglajlić, narodne herione, hajdučice Mare, te Šemse kadune, prve banjalučke ktitorke.

Akciju postavljanja naziva ulica sa imenima žena organizovao je Helsinški parlament građana Banjaluka u okviru inicijative da se 8. decembar proglasi Danom sjećanja na stradanja žena u ratu u BiH. Prema podacima Istraživačko dokumentacionog centra iz Sarajeva u period od 1992. do 1995. u Bosni i Hercegovini ubijena je 9901 žena.

Pokretanjem inicijative da se 8. decembar proglasi Danom sjećanja na žene žrtve rata, borkinje za ljudska prava iz Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Bratunca, Višegrada, Modriče, Bihaća, Zenice, Banjaluke i Grahova žele da grade i njeguju kulturu sjećanja u kojoj svoje mjesto imaju i žene, te da promovišu doprinos koji su žene davale i daju procesima uspostavljanju održivog mira na ovim prostorima.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti