Položaj mladih u BiH

„Pod mladim ljudima, prema rezolucijama UN iz 1985. i 1995., podrazumjevaju se mladići i djevojke između 14 i 25 godina starosti. Međutim, u Bosni i Hercegovini u kategoriju mladih spadaju svi između 15 i 30 godina. Starosna granica mladeži u BiH pomjerena je iz razloga što kod nas mlad čovjek sa 25 godina definitivno nije samostalan, još živi kod roditelja, uglavnom studira i uglavnom nema nikakvih vlastitih prihoda.“ Ovo je, na početku svog izlaganja, na javnoj tribini održanoj 13. septembra o temi „Položaj mladih u BiH – 10 godina poslije rata“, istakla uvodničarka Bojana Trninić dodajući da iz tih razloga u BiH moraju postojati posebne politike, posebne strategije i posebni fondovi koji će se odnositi na rješavanje problema mladih.
U prilog tezi da je položaj mladih u BiH katastrofalan Bojana Trninić je iznijela podatke prema kojima mladi čine 35% od ukupnog broja nezaposlenih u BiH i prema kojima između 77% i 83% mladih želi da napusti zemlju.
Ona se posebno osvrnula na značaj aktivnijeg uključivanja mladih u javni život, ističući da oni koji ne izlaze na izbore nemaju prava poslije ni da kritikuju izabrane predstavnike vlasti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti