Protestni skup Ženske mreže BiH

clip_image001

Ženske organizacije sa područja cijele Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu organizuju protestno okupljanje zbog neformiranja izvršne vlasti na državnom nivou i kontinuiranog ignorisanja Zakona o ravnopravnosti polova BiH.

Ni 13 mjeseci od održavanja opštih izbora u BiH, mi još nemamo formiranu izvršnu vlast. Vijeće ministara u tehničkom mandatu nije usvojilo ni program rada ni budžet za 2011. godinu, ali to članove Vijeća ministara BiH nije omelo da uredno primaju svoje plate. Prema računici Centra civilnih inicijativa Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu građane je koštalo 570.000 KM!
Prošlo je i godinu i po dana od usvajanja izmjena i dopuna Zakona o ravnopravnosti polova (“Službeni glasnik BiH”, br. 32/10) kojima se jasno propisuje obaveza državnih tijela na svim nivoima organizacije vlasti i tijela lokalne samouprave da osiguraju zastupljenost od 40%  jednog od polova u upravljanju, procesima odlučivanja i predstavljanju, a mi smo, na žalost, još daleko od ovih zakonski proklamovanih 40 % žena u organima odlučivanja i upravljanja.
Žena i dalje nema u pregovorima o ustavnim promjenama, iako smo još prije dvije godine tražili od domaćih političkih lidera i predstavnika međunarodne zajednice da i žene uključe u ove pregovore. Zbog svega toga ženske organizacije, okupljene u Žensku mrežu BiH, traže od legitimno izabranih predstavnica i predstavnika političkih stranaka da se konačno prihvate posla i prestanu, zbog svojih stranačkih i ličnih interesa, i dalje nanositi štetu građankama i građanima ove zemlje.
Protestni skup ujedno predstavlja i početak  kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja traje od 25. novembra – međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra – međunarodnog dana ljudskih prava.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti