,,Recepti za mir”

Picture22
O projektu ,,Recepti za mir”
Helsinški parlament građana (HPG) Banja Luka je  lokalna nevladina organizacija u Bosni i Hercegovini, koja radi na  pomirenju i osnaživanju marginalizovanih društvenih grupa za političko djelovanje na lokalnom i regionalnom nivou, aktivno uključena u promociju, jačanje i povezivanje civilnih inicijativa.
HPG u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini organizuje trodnevi ljetnji kamp pod naziovom ,,Recepti za mir”, koji okuplja mlade iz Jajca  i Mrkonjić Grada, uzrasta  od 14-25 godina.
Kamp ima za cilj da:
• poveže mlade iz različitih geografskih i etničkih područja BiH
• promoviše mir, kulturu dijaloga i multikulturalno učenje
• edukaciju u oblasti interkulturalnosti, tolerancije, razbijanja predrasuda i rodne ravnopravnosti
• razvije svijest o važnosti online-aktivizma
• razvije kreativni pristup mirovnom aktivizmu
Ljetnji kamp  će se sastojati od edukativnih radionica i kreativnih radionica fotografije i slikanja, čiji radovi će kasnije biti publikovani u  kuvar pod nazivom ,,Zakuvajmo mir”  sa receptima za mir koje će kreirati učesnici kampa. Uspostavom Facebook i Twitter profila (Twitt za mir) učesnici kampa  će moći prezentovati i promovisati kamp, te aktivno komunicirati sa mladima iz čitave BiH.
Drugi ljetnji kamp ,,Recepti za mir” će okupiti mlade iz Kladnja i Milića, koji će se sa mladima iz Jajca i Mrkonjić Grada susresti na jesen, na završnom kampu u Banjaluci, kada će biti promovisan njihov rad  i publikacija kuvara.


Ako želiš kvalitetno provesti tri dana ljeta družeći se sa vršnjacima iz BiH, Helsinški parlament građana Banja Luka te poziva da se prijaviš na ljetni kamp ,,Recepti za mir”.

Prvi kamp biće održan u kompleksu „Apartmani Plivsko jezero“ u Jajcu od 5. do 7. jula 2013., a pravo učešća imaju mladi od 14 do 25 godina iz Mrkonjić Grada i Jajca. Trajanje drugog kampa za mlade iz Kladnja i Milića je od 23. do 25. avgusta 2013., a mjesto održavanja „Trening centar Vlasenica“ u Vlasenici.
Cilj kampova je da:
 poveže mlade iz različitih geografskih i etničkih područja BiH
 promoviše mir, kulturu dijaloga i multikulturalno učenje
 edukaciju u oblasti interkulturalnosti, tolerancije, razbijanja predrasuda i rodne ravnopravnosti
 razvije svijest o važnosti online-aktivizma
 razvije kreativni pristup mirovnom aktivizmu
Ljetnji kampovi će se sastojati od edukativnih i kreativnih radionica fotografije i slikanja, koji će za rezultat imati radove koji će biti publikovani u “kuharu” pod nazivom ,,Zakuvajmo mir”  sa receptima za mir koje će kreirati učesnici kampa.
Konkurs je otvoren do 10. juna 2013. godine, a svi zainteresovani prijavni formular i informacije o projektu mogu naći na www.hcabl.org
Kampovi se realizuju uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.


Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti