Seksualno uznemiravanje na bh. fakultetima: Istrage obustavljene, optuženi i dalje među studentima

I pored pritiska javnosti kada se otkriju konkretni slučajevi seksualnog uznemiravanja na bh. fakultetima, na kraju optuženi ne budu adekvatno kažnjeni a procesi jednostavno bivaju obustavljeni.

Sedinom oktobra 2017. godine, tri studentkinje Tehnološkog fakulteta u Banjaluci prijavile su upravi fakulteta da ih je radnik u studentskoj službi, Velimir Balaban, tjerao da ga ljube kako bi im prijavio ispit. Nakon toga u javnost su iznesene i ozbiljnije optužbe za seksualno uznemiravanje.

“Banjalučki Tehnološki fakultet će uraditi sve da referent studentske službe, Velimir Balaban, zbog seksualnog uznemiravanja dobije otkaz”, obećavala je tadašnja dekanesa Tehološkog fakulteta Ljiljana Vukić.

Nakon samog otkrivanja ovog slučaja, Balaban je otišao na bolovanje, a sa fakulteta i univerziteta su najavljivali sankcije. Studentkinje su svoje iskaze dokumentovale neprimjerenim porukama koje su dobijale od Balabana. U međuvremenu se saznalo da je Velimir Balaban prije Tehološkog fakulteta radio na Mašinskom fakultetu, gdje je zbog prekršaja dobio otkaz. Dekanesa Ljiljana Vukić podsjetila je na slično Balabanovo ponašanje koje se desilo 2016. godine.

“Odmah smo reagovali po prijavi jedne studentice iz septembra 2016. godine, kada smo od rektora Univerziteta prof. dr Milana Mataruge, tražili da se radnik Milan Balaban preraspodijeli na drugo radno mjesto na kojem su kontakti sa studentima manje izraženi. Kasnije je to više puta traženo i usmeno”, navela je ona.

U skladu sa odgovorom rektora, nakon postupka utvrđivanja odgovornosti, Balabanu je u decembru 2016. godine, izrečena disciplinska mjera pismenog upozorenja.

“Uzela sam tada u obzir priznanje radnika da je u konkretnom slučaju pogriješio, da se to desilo u trenucima njegove slabosti i da se više neće ponoviti. Sadašnje prijave studentica potvrđuju da izrečena disciplinska mjera nije imala pozitivan uticaj na ponašanje radnika, pa je slične radnje ponovio u mnogo težem obliku”, kazala je tada dekanesa.

Reagovala je i Unija studenata Univerziteta u Banjaluci. Nakon protesta u Rekotoratu, tadašnji rektor Milan Mataruga je podnio ostavku, a na njegovo mjesto dolazi Radoslav Gajanin. Rektorski kolegijum zatražio je promjenu radnog mjesta za Balabana, kako on više ne bi bio u direktnom kontaktu sa studentima. Podnesena je krivična prijava Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka i pokrenut je disciplinski postupak. Disciplinska komisija odlučila je da kazni Balabana smanjenjem plate od 20 odsto na tri mjeseca. Ispostavilo se da je to jedina kazna koju će dobiti.

Nakon nekoliko mjeseci, u maju 2018. godine, on se vratio na svoje radno mjesto, a dekanesa Tehnološkog fakulteta podnijela je ostavku. Tužilaštvo BiH preuzelo je ovaj slučaj od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a zatim odlučilo da ne pokrene istragu. Balaban je trenutno zaposlen kao stručni saradnik za vođenje nefinansijske imovine u Rektoratu.

Tri prijave istog profesora

Sa deset godina razmaka, tri studentkinje prijavile su profesora Pravnog fakulteta u Bihaću, Genca Trnavcija, zbog bludne radnje i nasilničkog ponašanja. Posljednja od njih, Ervina Piralić optužila ga je 2017. godine, da je 2014. godine odveo u šumu, a zatim napastvovao.

Nakon toga je sa njim razgovarala o napadu i snimila cijeli razgovor. Na snimku se on izvinjava za svoje postupke i obećava da se neće ponoviti. Profesor je tvrdio da glas na snimku ne pripada njemu. Zbog straha od dugog i teškog sudskog procesa, odustala je od prijave. Međutim, dvije godine nakon toga, isti profesor joj ponovo predaje.

Odlučila je da podnese krivičnu prijavu Rektoratu i Kantonalnom tužilaštvu, ali nakon šest mjeseci dobija informaciju da je istraga obustavljena. Priloženi audio snimak je označen kao nezakonit, zbog čega nije bio korišten kao dokaz.

Genc Trnavci, danas je član Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u BiH. I dalje predaje na Pravnom fakultetu u Bihaću.

I dalje za katedrom

Zbog seks afere sa studentkinjama i upisivanja ocjena osobama koje nisu ni polagale ispite, Općinski sud u Tuzli je 2015. godine, uslovno osudio profesore Zdravka Lučića i Enesa Durmiševića. Nakon toga, Kantonalni sud je poništio presudu Lučiću i naredio novo suđenje. Durmišević je zbog zastarjelosti slučaja oslobođen. Pored njih, postupak se vodio protiv još dvojice profesora, koji su umrli tokom istrage.

Za cijeli slučaj se saznalo 2009. godine, kada je advokat Faruk Balijagić poslao anonimno pismo Antikorupcijskoj komisiji Tuzlanskog kantona i u njemu naveo imena profesora Pravnog fakulteta u Tuzli: Bajre Golića, Fuada Saltage, Enesa Durmiševića i Zdravka Lučića. Formiran je predmet “Diploma”, koji se bavio seksualnom korupcijom, tačnije seksualnim iskorištavanjem studentkinja, koje su zauzvrat dobijale prolazne ocjene na ispitima.

“Bilo mi je stalo da završim fakultet. Otišla sam sa Zdravkom u sobu, u kući kod Zumre i tu smo imali spolni odnos. Sa Zdravkom sam se sastala još nekoliko puta i tada nismo imali spolni odnos nego smo samo sjedili. Za ovo što sam imala spolni odnos sa Zdravkom, Zdravko mi je dao, to jest, upisao u indeks ocjenu deset iz predmeta Pravne kulture. Ocjenu mi je upisao na fakultetu”, ovo je dio izjave jedne od studentkinja, date tokom saslušanja 2009. godine.

Zastarjelost slučaja protiv Enesa Durmiševića, nastupila je jer nije pravomoćno osuđen čak ni deset godina od učinjenog djela koje mu se stavlja na teret. Presuda Zdravku Lučiću poništena je zbog proceduralnih propusta, poput neovlaštenog pretresa prostorija na Pravnom fakultetu i neobavještavanja svjedokinja ― da kroz svoje svjedočenje protiv profesora istovremeno optužuju i same sebe.

Lučić i Durmišević i dalje rade sa studentima na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Piše: Vanja Stokić

Tekst preuzet sa: eTrafika.net

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti