Socijalna politika u BiH

socijalna

Na osmom „Doručku sa novinarima” koji smo organizovali u Banjoj Luci predstavnici nevladine organizacije Inicijativa i civilna akcija (ICVA) predstavili su rezultate analize „Primjena Evropske socijalne povelje kroz zakone i praksu u BiH“ koji ukazuju na haotično stanje na polju socijalne zaštite u BiH.

„Stanje je haotično zbog neusaglašenih zakonskih rješenja, ali i zbog činjenice da se socijalna politika u BiH zasniva na kategorizaciji, a ne na stvarnim potrebama ljudi. Zbog svega toga veliki broj ljudi koji su u stvarnoj socijalnoj potrebi, ostaje uskraćen za određena socijalna davanja i pomoć“, istakao je Milan Mirić, koordinator mreže ICVA.

Novinarima su predstavljeni i rezultati istraživanja rađenog sa različitim društveno marginalizovanim grupama koje su partnerski sproveli Helsinški parlament građana Banja Luka i Biro za ljudska prava Tuzla. Iznoseći neke od rezultata ovog istraživanja Tanja Slijepac je navela da 47 odsto od 105 intervjuisanih samohranih majki u BiH nije zaposleno, jer nemaju kome da ostavu  djecu na čuvanje dok rade.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti