Ustavne promjene

Direktni i indirektni učesnici pregovora o promjenama Ustava BiH Dragan Čavić, Mladen Ivanić i Nikola Špirić pokušali su učesnicima javne tribine, koju su 19. aprila organizovale Udružene žene i Helsinški parlament građana, objasniti koji dijelovi Ustava BiH će biti izmjenjeni i kako će se to reflektovati na Republiku Srpsku.
Građane je interesovalo koliko će ustavne promjene da koštaju BiH, koje entitetske nadležnosti će biti prenesene na državni nivo, zašto nije bilo javnih rasprava i zašto se o ustavnim promjenama razgovaralo na stranačkom, a ne na institucionalnom nivou.
Dragan Čavić je, istupajući kao predsjednik Srpske demokratske stranke, rekao da „nema pojma koliko će ustavne promjene da koštaju, ali da zna da su jeftinije od sukoba“. On je istakao da će ustavne promjene učiniti državu funkcionalnijom i da neće „ugroziti entitete“. Mladen Ivanić, lider Partije demokratskog progresa, je dodao da ustavne promjene „nisu kraj svijeta“, ta da je dugoročna politika Republike Srpske da svoje interese brani u zajedničkim institucijama. Predstavnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nikola Špirić je istakao da promjene Ustava nisu kozmetičke, „kako to žele da predstave neke stranke u Federaciji“, te da je njihov cilj da „stvore odgovornost za vršenje vlasti na svim nivoima“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti