Živa biblioteka gostovala u Modriči

Helsinški parlament građana je u partnerstvu sa UG Budućnost Modriča 29. novembra organizovao još jednu Živu biblioteku. Ovog puta bili smo u gostima u Gimnaziji Modriča (Srednjoškolski centar Jovan Cvijić) i učenicima 2. razreda predstavile su se četiri knjige: “Kad tišina vrisne”, “Djetinjstvo slomljenih krila”, “Biraj svoj put” i “Stres, hormoni, potiskivanje i rak”. Oduševljeni učesnici na kraju čitanja istakli su da je ovo prvi put da su imali priliku razgovarati otvoreno sa mladim osobama koji se uspješno suočavaju sa najtežim životnim izazovima (kao što je invaliditet ili seksualno nasilje) te da im je ovo bilo inspirativno, poučno i nezaboravno iskustvo.

Nakon čitanja, održan je radni ručak sa predstavnicima UG Budućnost Modriča gdje je razgovarano o važnosti korištenje Žive biblioteke u razbijanju predrasuda i stereotipa, posebno među mladima.

Direktorica UG Budućnost, Gordana Vidović, je tim povodom istakla da bi bilo značajno iskoristi Žive knjige u razbijanju tabo-a vezanih za nasilje u porodici i nasilja nad ženama, te je dogovoreno da će u narednom periodu HPG raditi na prenosu znanja iz oblasti organizovanja Žive biblioteke kako bi ova lokalna organizacija uspostavila nešto slično.

Ovo je dio projekta „Ne sudi o knjizi po koricama“ koji ima za cilj korištenje koncepta žive biblioteke za izgradnju okvira za razgovor među mladima koji može razbiti predrasude, suprotstaviti se govoru mržnje prema marginaliziranim grupama i osporiti postojeće stereotipe i predrasude u međuetničkim sredinama u zemlji, istovremeno koristeći storytelling metodu za promociju pomirenja među mladima.

Projekat je finansijski podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti