Održana javna tribina

javna_tribina

 

Helsinški parlament građana i Udružene žene Banja Luka održali su  juče, na Međunarodni dan žena, prvu u nizu tribina koje obuhvataju tematiku učešća žena u javnom i političkom životu u Bosni i Hercegovini. Tribina pod nazivom ”Može li BiH funkcionisati ako je iz vlasti isključena polovina njeniih stanovnika!?” okupila je veliki broj civilnih aktivistkinja, studenata/kinja, članova/ica nevladinih organizacija i političkih partija. Uvodno izlaganje započeo je profesor Pravnog fakulteta, dr Mile Dmičić koji je sa osvrtom na nedavno formirani Savjet ministara, u čijem sastavu nema nijedne žene, dao pregled stanja položaja žena u BiH, navodeći da je ženama Ustavom, zakonom i političkim aktima samo formalno-pravno zajamčena ravnopravnost i jednakopravna mogućnost da biraju i budu birane, ali da se u praksi ne poštuje isto.”Nedopustivo je to da u BiH u organima nema zastupljenosti pripadnica ženskog pola, čime su one najdirektnije isključene iz javnog i političkog života, iako predstavljaju nadpolovičnu većinu od ukupnog broja stanovnika u BiH”, istakao je prof. Dmičić.
Viviane Gendrot, aktivistkinja iz Francuske navela je da iako su još davne 1944.godine žene u Francuskoj ostvarile svoje biračko pravo (i aktivno i pasivno), nažalost danas veoma mali broj žena ima učešća u vlasti, a  tek 25% njih su, kao ministrice,  u sastavu Vlade.
Trbina je jedna od aktivnosti koju više od deceniju organizuju Udružene žene  i Helsinški parlament građana Banja Luka, pod sponzorstvom Kvinna till Kvinna Fondacije u čijem cilju su projekti  osnaživanja i liderske afirmacije žena.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti