Osnivači Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić”: Stojimo solidarno uz novinarku Tamaru Skrozzu

Osnivači Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” najoštrije osuđuju linč koji nad novinarkom Tamarom Skrozzom i dobitnicom nagrade “Srđan Aleksić” sprovodi režim u Srbiji i njemu bliska tabloidna, propagandna glasila, a čije pisanje ugrožava život našoj koleginici i šalje zastrašujuću poruku na šta je sve režim spreman u gušenju kritičke misli i slobode medija.

Stojimo solidarno uz Tamaru Skrozzu, našu laureatkinju, i podsjećamo na dio obrazloženja našeg žirija koji je koleginici Skrozzi dodjelio nagradu u kategoriji “Za hrabrost” u decembru 2022. godine: “Onu ljudsku dužnost, koja je Srđana koštala života, Tamara Skrozza kroz svoje tekstove vrši decenijski dosledno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniocima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja”.

Tabloidna glasila, pod kontrolom režima, raspisala su potjernicu za našom koleginicom, iscrtali joj metu i ugrozili njenu bezbjednost.

Produkovanje nasilja u društvu je postao način djelovanja režima, posebno prema kritičarima, što dovodi u ozbiljnu – čak i životnu opasnost, sve one koji su označeni kao “neprijatelji” režima. Riječ je o opasnom narativu koji ne preza niti od jednog metoda sa ciljem da ućutka sve neistomišljenike i kritičare režima.

Pozivamo ne samo novinare i medijske radnike/ce, već i društva u regionu da podignu glas i stanu solidarno uz Tamaru Skrozzu i sve one koji se posljednjih mjeseci nalaze na meti linča režima u Srbiji i njegovih propagandnih glasila.

Pozivamo zainteresovanu međunarodnu javnost da s pažnjom prati i reaguje na sunovrat demokratije i slobode izražavanja u Srbiji, dok ne bude prekasno.

Osnivači Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” su: Helsinški parlament građana Banja Luka, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umetnosti i tolerancije “Lupiga – svet kroz obične oči” iz Zagreba.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja koji je ubijen u rodnom gradu nakon što je spasio od ubistva sugrađanina Alena Glavovića, Bošnjaka iz tog grada. Njega su ubila trojica pripadnika bivše Vojske Republike Srpske u centru Trebinja, u januaru 1993. godine.

Mnogi gradovi na postjugoslovenskom prostoru imaju ulice koje su dobili ime po Srđanu Aleksiću, a brojne nagrade iz različitih oblasti društvenog života nose njegovo ime.

Fotografija: Sa dodjele nagrade 2022.godine

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti