ZAVRŠETAK PROJEKTA “NE SUDITE O KNJIZI PO KORICAMA”

Helsinški parlament građana Banja Luka je priveo kraju projekat “Ne sudite o knjizi po koricama”, ali prijateljstva, dragocijena iskustva i priče naših živih knjiga, koje su ispričane tokom ovog koncepta Žive biblioteke, će ostati da žive još dugo u svima nama.

Današnjom posljednjom prezentacijom Žive biblioteke, te evaluacijom rezultata i upečatljivih utisaka završavamo projekata finansijski podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Žive knjige su svoje životne stranice pričale pred slušaocima i slušateljkama u mnogim mjestima širom BiH, ali i online putem, i sa sigurnošću možemo reći da nikoga nisu ostavile ravnodušnim, nego su probudile empatiju, saosjećanje, uticale na razvoj kulture dijaloga i razbijanje predrasuda.

Da podsjetimo, koncept Živa biblioteka se koristi za izgradnju boljeg okvira za dijalog među ljudima, posebno mladima, koji može razotkriti predrasude, suprotstaviti se govoru mržnje prema marginaliziranim grupama i osporiti postojeće stereotipe, istovremeno promovišući pomirenje i nove, pozitivne vrijednosti.

Direktan kontakt i razgovor sa osobama- živim knjigama koja imaju drugačija iskustva pomažu u boljem razumijevanju raznih životnih izazova i perspektiva, što vodi ka većoj toleranciji i prihvatanju različitosti.

Jer ni ljudima, baš kao ni knjigama ne treba suditi po koricama.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti