Svečana dodjela novinarskih nagrada „Srđan Aleksić“

dodjela
Svečana dodjela novinarskih nagrada „Srđan Aleksić“
Banja Luka, 7. maj 2012.
Helsinški parlament građana Banja Luka i Fondacija Cure iz Sarajeva organizuju 8. maja u 20.00 časova u Muzičkom paviljonu u parku Petar Kočić  u Banjaluci svečanu, drugu dodjelu novinarskih nagrada „Srđan Aleksić“.
Na ovogodišnji konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ ukupno je stiglo 19 televizijskih i radijskih priloga, 24 web i novinska teksta i  8 prijedloga za specijalnu nagradu za izvještavanje u kontinuitetu, a odlukom žirija ove godine biće dodijeljeno ukupno 6 nagrada u svim kategorijama.
Odlukom četveročlanog žirija prva nagrada za tekstove u štampanim medijima, koji afirmišu i promovišu profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH i rezultiraju konkretnim akcijama i pomacima u praksi, dodjeljuje se Milkici Milojević, novinarki „EuroBlica“.
U konkurenciji radijskih priloga odlučeno je da prva nagrada bude dodijeljena Mirsadu Čamdžiću, novinaru Radio Gračanice, a druga Radmili Grubiši, novinarki BH radija 1.
U kategoriji televizijskih priloga, druga nagrada će biti dodijeljena Tini Jelin Dizdar,
novinarki magazina TV Liberty, za upečatljivu priču o ratnom vojnom invalidu iz Mostara koja dočarava svu apsurdnost i surovost rata.
Ove godine, po prvi put, biće dodjeljena i nagrada za tekstove na web poratalima, a drugu nagradu u ovoj kategoriji primiće Irma Husić, novinarka portala novinar.me.
Specijalna nagrada za izvještavanje u kontinuitetu, jednoglasnom odlukom žirija, dodjeljuje se web portalu manjine. ba  koji je prepoznao važnost pitanja marginalizacije društvenih grupa, ali i značaj promocije i odbrane prava manjina u Bosni i Hercegovini.
D. D.
 U sklopu dvodnevne konferencije o profesionalnim i etičkim standardima u izvještavanju o marginalizovanim grupama 8. maja organizovana je i svečana dodjela novinarskih nagrada “Srđan Aleksić”.
U punoj dvorani muzičkog paviljona u parku Petra Kočića, po drugi put su dodijeljene novinarske nagrade “Srđan Aleksić” novinarima i novinarkama za koje je četveročlani žiri ocijenio da su profesionalno i argumentovano izvještavali o različitim marginalizovanim grupama u našem društvu.
U kategoriji štampanih medija prvu nagradu osvojila je Milkica Milojević, novinarka „EuroBlica“. Nagradu joj je uručila Aida Halilović, predstavnica kompanije M:tel, jednog od sponzora. U konkurenciji radijskih priloga prva nagrada pripala je Mirsadu Čamdžiću, novinaru Radio Gračanice, kome je nagradu uručila predstavnica Unicredit banke.
Druga nagrada pripala je Radmili Grubiši, novinarki BH radija 1. Grubiši je nagradu uručila mirovna aktiviskinja, osnivačica i dugogodišnja direktorica Helsinškog parlamenta građana Lidija Živanović. U kategoriji televizijskih priloga, druga nagrada je dodijeljena Tini Jelin Dizdar, novinarki magazina TV Liberty, za upečatljivu priču o ratnom vojnom invalidu iz Mostara koja dočarava svu apsurdnost i surovost rata. Nagradu joj je uručio Enes Osmančević, član žirija. Ove godine, po prvi put, dodijeljena je nagrada za tekstove na web poratalima, Irmi Husić, studentkinji i novinarki portala novinar.me. Nagradu joj je uručio Erduan Katana, novinar radija Slobodna Evropa. Specijalna nagrada za izvješatvanje u kontinuitetu pripala je portalu Manjina.ba, a nagradu je, u ime redakcije, primila urednica ovog portala Vesna Andree Zaimović.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti