Obavještenje za medije

reakcijabl

SREDSTVIMA INFORMISANJA

 

Članovi „Re: akcije – Građanske inicijative za Banjaluku“ najoštrije se protive uništavanju još jedne zelene površine u užoj gradskoj zoni – tzv. Picinog parka.

Ovo je još jedan primjer ekološki neosvještenog uništavanja zelenih površina koje se, u zadnjih nekoliko godina, u Banjaluci sistematski uništavaju.
Osim toga, sporna su i obrazloženja gradskih vlasti da je sve urađeno u skladu sa zakonima i Regulacionom planom. Javna rasprava o Regulacionom planu nije trajala 30 dana, kako je to zakonom predviđeno, niti su građani imali pristup svoj potrebnoj dokumentacji, pa se ni pozivanje na tako donesen Regulacioni plan, ne može prihvatiti.
Takođe, obrazloženja da to i „nije pravi park“, pa građani, valjda, ne bi trebali previše za njim ni da žale, mogu se tumačiti i kao namjerno zapuštanje zelenih površina dok se ne nađu „bolja prostorno-uređivačka rješenja“, koja  se, po pravilu, otjelovljavaju kroz parkinge i zgrade.
S obzirom da su se članice Re:akcije obavezale da će, kroz svoje aktivnosti, promovisati transparentnost i odgovornost, poštovati ljudska prava, zastupati interese građana u procesima donošenja odluka, doprinositi razvoju Grada prema evropskim vrijednostima i standardima i zalagati se za slobodu misli i aktivizam pojedinca i grupa, Re:akcija podržava i podržaće nastojanja građana i građanki ovog grada da spase Picin park.
Članice neformalne koalicije Re:akcije – Građanske inicijative za Banjaluku su: Agencija za razvoj i saradnju CEREBRA, Centar za razvoj mladih i zajednice Perpetuum Mobile, Centar za životnu sredinu, Centri civilnih inicijativa, Helsinški parlament građana Banja Luka, Omladinski komunikativni centar, Transparency International BiH, Udruženje građana „Agrarni informacioni centar“, Udruženje građana Oštra nula i Udruženje građana “Tender”.
Kontakt osoba: Jelena Vukelić
Kontakt telefon: 065/907-398
Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti