Speak UP!

speakup
Speak UP!
Brisel, 20.juni 2013.
UBriselu je u tokuKonferencija o slobodi izražavanja i medija na zapadnom Balkanu i Turskoj – Speak Up! koja je okupila oko 400 novinara/ki,  predstavnika/ica međunarodnih, regionalnih i nacionalnih organizacija koje se baveslobodom izražavanja i predstavnika vlastiiz EU i zemlja kandidatkinja.
U uvodnom dijelu konferencije je istaknuto da bez osiguranja pune slobode izražavanja, kao temeljnog ljudskog prava, nijedna zemlja neće biti primljena u članstvoEvropskeunije. Komesar za proširenje EU Stefan File je ponovio da je sloboda govora temelj demokratije dodajući da je poruka EU jasna: “Nema dvostrukih standarda kada se radi o slobodi izražavanja. Isti standardi važe i za zemlje članice i one koje se kandiduju za članstvo u EU”.
Poseban fokus učesnika konferencije je na situaciji u Turskoj, zabrani pristupa web sajtovima i onemogućavanju novinara da izvještavaju o protestima natrguTaksim. Jedna turska novinarka je govorila o policijskom premlaćivanju novinara i novinarki , oduzimanju video-zapisa i filmova iz fotoaparata i privremenim zatvaranjima novinara, dok je turskinovinar i kolumnista Yavuz Baydar istakao da su novinari u Turskoj “obeshrabreni  i obogaljeni” i da
“mediijska situacija nikad nije bila gora”.
Cilj konferencije je sagledavanje stanja medijskih sloboda u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, šta je urađeno od prve Speak UP konferencijekoja je održana u maju 2011 i šta su sljedeći koraci koje bi trebalo preduzeti kako bi se smanjili politički pritisci na medije i nasilje nad novinarima i novinarkama.
Jedna od učesnica konferencije je i izvršna direktorica Helsinškog paralmenta građanaDraganaDardić, a više materijala je dostupno nasajtu:  http://www.speakup2conference.eu/en/home_95.aspx

U Briselu je u toku Konferencija o slobodi izražavanja i medija na zapadnom Balkanu i Turskoj – Speak Up! koja je okupila oko 400 novinara/ki, predstavnika/ica međunarodnih, regionalnih i nacionalnih organizacija koje se bave slobodom izražavanja i predstavnika vlasti iz EU i zemlja kandidatkinja.

U uvodnom dijelu konferencije je istaknuto da bez osiguranja pune slobode izražavanja, kao temeljnog ljudskog prava, nijedna zemlja neće biti primljena u članstvo Evropske unije. Komesar za proširenje EU Stefan File je ponovio da je sloboda govora temelj demokratije dodajući da je poruka EU jasna: “Nema dvostrukih standarda kada se radi o slobodi izražavanja. Isti standardi važe i za zemlje članice i one koje se kandiduju za članstvo u EU”.
Poseban fokus učesnika konferencije je na situaciji u Turskoj, zabrani pristupa web sajtovima i onemogućavanju novinara da izvještavaju o protestima na trgu Taksim. Jedna turska novinarka je govorila o policijskom premlaćivanju novinara i novinarki, oduzimanju video-zapisa i filmova iz fotoaparata i privremenim zatvaranjima novinara, dok je turski novinar i kolumnista Yavuz Baydar istakao da su novinari u Turskoj “obeshrabreni i obogaljeni” i da “mediijska situacija nikad nije bila gora”.
Cilj konferencije je sagledavanje stanja medijskih sloboda u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, šta je urađeno od prve Speak UP konferencije koja je održana u maju 2011 i šta su sljedeći koraci koje bi trebalo preduzeti kako bi se smanjili politički pritisci na medije i nasilje nad novinarima i novinarkama. Jedna od učesnica konferencije je i izvršna direktorica Helsinškog paralmenta građana Dragana Dardić, a više materijala je dostupno na sajtu:



Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti