Sastanak Ženske alternativne vlade

modrica_2

 Članice Ženske alternativne vlade BIH razmatrale su juče, na sastanku u Modriči, zahtjeve za dodjelu  bespovratne finansijske pomoći koji su stigli od žena i organizacija mahom iz ruralnih i nerazvijenih opština i gradova iz cijele BiH.Nakon detaljnog razmatranja 62 pristigla zahtjeva, Ženska vlada je odlučila da prednost da onim kojima se u prvi plan stavlja podsticanje zapošljavanja i samozapošljavanja žena, jer je upravo zapošljavanje prepoznato kao način za rješavanje mnogih drugih problema, kao što su izloženost siromaštvu ili nasilju u porodici.

Jedan od prvih koraka ŽAV biće uspostavljanje kontakata sa Udruženjem žena “Baktuša” koje djeluje na rubu šamačke opštine, i sa nedavno formiranim Udruženjem “Izvor” Zdena, iz Sanskog Mosta. Tako će ministrica za ljudska prava i borbu protiv svih oblika diskriminacije Gordana Vidović pozvati Udruženje “Baktuša” da ženama, žrtvama nasilja, smještenim u Sigurnoj kući u Modriči, održe radionicu o primjenama decoupage tehnike, a Udruženje će, zauzvrat, dobiti neophodan repromaterijal za rad. Ministrica za civilno društvo i aktivizam Murisa Marić će ženama iz “Izvora” prenijeti znanja i iskustva iz oblasti finansiranja.
Pored toga, ministrice su odlučile i da finansijski pomognu dvije studentice medicine i građevine u Sarajevu, čije dalje školovanje je dovedeno u pitanje zbog nedostatka sredstava. U narednom periodu biće usaglašena konačna lista zahtjeva za dodjelu bespovratne finansijske pomoći. Inače, na jučerašnjem sastanku u Modriči obilježena je i prva godišnjica od formiranja Ženske alternativne vlade koja, kao neformalni politički subjekt, polako, ali sigurno pronalazi svoje mjesto u javnom prostoru BiH.


Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti