Ženska vlada BiH na konferenciji pod nazivom „Učešće i položaj žena u ratu od 1914. do 2014.“

polozaj-zene-u-ratu-2
Ženska vlada BiH na konferenciji pod nazivom  „Učešće i položaj žena u ratu od 1914. do 2014.“
Konferencija „Učešće i položaj žena u ratu od 1914 do 2014“ je održana u subotu i nedjelju, 7. i 8. juna u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, u sklopu međunarodnog „Mirovnog događaja“ koji se ove godine održava u Sarajevu od 6. do 9. juna povodom obilježavanja Stogodišnjice Prvoga svjetskog rata.
Na konferenciji su učestvovale istaknute naučnice i aktivistkinje iz čitavog svijeta, predstavljajući svoje radove i istraživanja o položaju žene u ratu i  post-ratnom periodu.  Svoj doprinos radu ove konferencije dala je i Ženska alternativna vlada BiH, o čijoj je viziji, misiji i dosadašnjem radu govorila jedna od njenih člancica Dženana Kapo.
Prvog dana konferencije govorilo se o borbi žena da iz pasivne uloge, posebno uloge žrtve u ratu – postanu aktivne učesnice, da budu uključene u mirovne pregovore, a posebna pažnja bila je posvećena  ratovima na Balkanu, Afganistanu i Siriji. Dr Carol Mann, inače direktorica organizacije „Woman in War“ je posebno istakla ulogu materinstva u ratu kroz prizmu seksualnog nasilja nad ženama protivnika, jer je žena ta koja rađa potomke jedne nacije i na taj način postaje oružje kako bi se naštetilo protivniku. Govorilo se o opstanku žena u ratu, o njihovom humanitarnom i vojnom učešću, ali i životu nakon rata. Predstavljena su istraživanja o postratnim traumama, sjećanjima, s posebnim osvrtom na rodnu perspektivu poimanja rata.
Konferenciju su organizovale međunarodna feministička akademsko-aktivistička organizacija „Žene u Ratu“ (“Women in War“) u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, Ženskom alternativnom vladom Bosne i Hercegovine i organizacijom „Ženski međunarodni jezik za mir i slobodu“ (WILPF). Ovo je prva u seriji godišnjih konferencija koje će se održavati od 2014. do 2018. kako bi se obilježili različiti položaji žena u vojnim sukobima širom svijeta.  Iduće godine konferencija će biti održana se u Bejrutu.

Konferencija „Učešće i položaj žena u ratu od 1914 do 2014“ je održana u subotu i nedjelju, 7. i 8. juna u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, u sklopu međunarodnog „Mirovnog događaja“ koji se ove godine održava u Sarajevu od 6. do 9. juna povodom obilježavanja Stogodišnjice Prvoga svjetskog rata.
Na konferenciji su učestvovale istaknute naučnice i aktivistkinje iz čitavog svijeta, predstavljajući svoje radove i istraživanja o položaju žene u ratu i post-ratnom periodu. Svoj doprinos radu ove konferencije dala je i Ženska alternativna vlada BiH, o čijoj je viziji, misiji i dosadašnjem radu govorila jedna od njenih članica Dženana Kapo.
Prvog dana konferencije govorilo se o borbi žena da iz pasivne uloge, posebno uloge žrtve u ratu – postanu aktivne učesnice, da budu uključene u mirovne pregovore, a posebna pažnja bila je posvećena ratovima na Balkanu, Afganistanu i Siriji. Dr Carol Mann, inače direktorica organizacije „Woman in War“ je posebno istakla ulogu materinstva u ratu kroz prizmu seksualnog nasilja nad ženama protivnika, jer je žena ta koja rađa potomke jedne nacije i na taj način postaje oružje kako bi se naštetilo protivniku. Govorilo se o opstanku žena u ratu, o njihovom humanitarnom i vojnom učešću, ali i životu nakon rata. Predstavljena su istraživanja o postratnim traumama, sjećanjima, s posebnim osvrtom na rodnu perspektivu poimanja rata.

polozaj-zene-u-ratu

Konferenciju su organizovale međunarodna feministička akademsko-aktivistička organizacija „Žene u Ratu“ (“Women in War“) u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, Ženskom alternativnom vladom Bosne i Hercegovine i organizacijom „Ženski međunarodni jezik za mir i slobodu“ (WILPF). Ovo je prva u seriji godišnjih konferencija koje će se održavati od 2014. do 2018. kako bi se obilježili različiti položaji žena u vojnim sukobima širom svijeta. Iduće godine konferencija će biti održana u Bejrutu.



Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti