Inicijativa Mir sa ženskim licem predstavljena u Gradišci

Predstavnice Fondacije Udružene žene i Helsinškog parlamenta građana su u ime Inicijative Mir sa ženskim licem 19. aprila 2023. godine održale okrugli sto u Gradišci na kome su predstavile dosadašnji rad, realizovane aktivnosti i cilj Inicijative Mir sa ženskim licem.

Poseban fokus je stavljen na razgovor o procesu nastanka leksikona „Sto zena-sto ulica po ženama“, kao i na rezultate analize ulica u Gradišci koja je rađena tokom aprila 2023. godine. Analizom se došlo do podataka da je ukupan broj ulica u Gradišci je 329. Od tog broja samo 7,59% ili 25 nosi ime po ženama. Takođe, razgovaralo se i o mnogobrojnim ženama koje su ostavile traga u razvoju grada Gradiška, a čiji značaj nije prepoznat u zvaničnoj istoriji grada ili im nije odato priznanje kakvo zalužuju iako su bile pionirke u onom što su radile. Jedna od njih je i Staka Čubrilović Bokonjić (1884-1954), iz uvažene gradiške porodice Čubrilović, koja je bila prva  doktorica u BiH.

Učesnice okrugog stola su se složile da će u narednom periodu zajedno uputiti inicijativu gradskim vlastima za dodjelu naziva ulice po Staki Čubrilović Bokonjić. Inicijativu će uputiti Udruženje Žena i porodica zajedno sa Komisijom za društveni položaj žena i ravnopravnost polova grada Gradiška uz podršku Inicijative Mir sa ženskim licem. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti