Ombudsman za djecu Republike Srpske postupio u skladu sa žalbom Helsinškog parlamenta građana Banja Luka

Ombudsman za djecu Republike Srpske postupio je u skladu sa prijavom/žalbom Helsinškog parlamenta građana Banja Luka u vezi sa zatvaranjem popisa zaštićenih karakteristika u antidiskriminacijskoj klauzuli Protokola za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 38/24 i 47/24 – ispravka), a što je u suprotnosti sa članom 2. stavom 1. Konvencije Ujedinjenih nacija o pravim djeteta, članom 14. Evropske konvencije o ljudskim pravima i članom 1. Protokola br. 12 uz Evropsku konvenciju.

 Ombudsman za djecu Republike Srpske je postupio u skladu sa svojim ovlaštenjima iz člana 7. Zakona o Ombudsmanu za djecu Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 103/08 i 70/12), te uputio Inicijativu Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske radi usaglašavanja Protokola za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja sa važećim pravnim propisima i Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

Podsjećamo, Helsinški parlament građana Banja Luka podnio je 12. juna 2024. godine žalbu Ombudsmenu za djecu Republike Srpske i Instituciji ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine od kojih je zatražena intervencija jer smatramo da je došlo do grube povrede Ustava Bosne i Hercegovine, Evropske konvencije o ljudskim pravima, Konvencije o pravima djeteta te Zakona o zabrani diskriminacije, ograničavanjem popisa zaštićenih karakteristika iz tačke 2.3. Protokola za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja i eliminacijom tzv. opšte klauzule „i drugi status“.

Ovim se, kako je navedeno u žalbi, nastavlja kontinuitet sužavanje ljudskih prava osnovnih sloboda, a ovaj put nisu pošteđena ni djeca u Republici Srpskoj.

Kompletnu obavijest od Ombudsmana za djecu Republike Srpske pročitajte u priloženom dokumentu:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti