ODRŽANA JAVNA TRIBINA: Prilikom iskorištavanja prirodnih resursa u komercijalne svrhe često se izbjegavaju zakoni i dozvole

Održana je u četvrtak, 10. oktobra, Javna tribina/forum pod nazivom „Životna sredina – upravljanje i zaštita urbanih i ruralnih područja“, a ovaj događaj u Banjaluci izazvao je veliku pažnju prisutnih građana i građanki.

Na događaju se razgovaralo o problemima i potrebama urbanih sredina a  predstavljene su i inicijative u ovoj oblasti iz Srbije i Bosne i Hercegovine.  Takođe, na tribini je razgovarano i o potrebama i zaštiti ruralnih sredina, sa posebnim akcentom na rudarenje.

Jedan od glavnih zaključaka je da se prilikom iskorištavanja prirodnih resursa u komercijalne svrhe ili svrhe privatnog kapitala uglavnom izbjegavaju zakoni i dozvole, te da se građanski aktivizam ignoriše i sputava.

Mještani i aktivisti, iako se obraćaju na mnoge adrese zvaničnih institucija i nadležnih ustanova, često ostaju bez odgovora i bez njihove reakcije.

Na tribini su govorili:

– Olga Andrić, Institut za urbane politike, Beograd

– Sanda Vukojević, Odbor za zaštitu parka Kupusište, Banjaluka

– Zoran Poljašević, Ozrenski studenat, Petrovo

– Zoran Ninić, neformalna grupa građana Bistrica, Prijedor

– Dejan Rakita, novinar portala Gerila, Banjaluka

Tribinu, koju je organizovao Helsinški parlament građana,  je moderirala Andrijana Pisarević, novinarka portala Capital.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti