Godišnji izvještaj za 2019. Helsinškog parlamenta građana

U 2019-u smo ušli bez formiranog Vijeća ministara BiH, sa novim/starim nadmudrivanjima u vezi sa ulaskom u NATO, te parlamentarcima Predstavničkog doma BiH koji, za pet mjeseci, nisu održali niti jednu sjednicu, ali su uredno uzeli svoje plate koje su daleko veće nego kod njihovih kolega u regionu.  Mjesečna plata parlamentarca sa paušalima u BiH iznosi oko šest prosječnih plata ili 14 najnižih penzija u BiH!

Pored toga, prošle godine u decembru smo obilježili i neslavnu desetogodišnjicu od neimplementiranja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i drugi. O potrebi da se Ustav izmijeni, ali i orodni, jedino još glasno govori Inicijativa Građanke za ustavne promjene.

U 2019. ušli smo i sa novim privođenjima članova i podržavatelja grupe Pravda za Davida i zabranama bilo kakvog okupljanja ove grupe. Iako je iz MUP RS u više navrata saopšteno da ne postoji trajna zabrana okupljanja, svi zahtjevi koji su u ime grupe podnijeti za odobravanjem javnih skupova su odbijeni!

Priliv migranata u BiH nastavljen je i tokom cijele prošle godine, a domaće vlasti i dalje nisu spremne da se ozbiljno i odgovorno uhvate u koštac sa migrantskog krizom. A u BiH je sve teže i disati! Prema izvještajima medija, stanovnici Sarajeva, Tuzle, Zenice, Ilijaša, Visokog,… žive u najzagađenijim gradovima u Evropi. No, izgleda da činjenica da udišemo vazduh izuzetno štetan po zdravlje, odgovorne ne brine previše.

Bilo je i nekih pozitivnih stvari, kao što je održavanje prve BH Povorke ponosa u Sarajevu i Trećeg feminističkog festivala (BLASFEM) u Banjaluci. No, kad se sve sabere i oduzme, ne ostaje puno mjesta za optimizam i vjeru u pravnu državu i nepovredivost i univerzalnost ljudskih prava. Pa ipak, nastavili smo sprovoditi aktivnosti kojima je cilj upravo jačanje pravne države i promocija i zaštita ljudskih prava. Koliko i šta smo radili tokom 2019. možete pročitati u izvještaju koji je pred vama, a koji „otvaramo“ sa tri zahvalnice koje smo dobili od Centra za životnu sredinu, Ženske mreže BiH i Organizacionog odbora BH Povorke ponosa na koje smo izuzetno ponosni!

O našem radu i projektima realizovanim tokom protekle 2019. godine pročitajte OVDJE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti