Održana radionica o rodnoj ravnopravnosti u Skopju

Helsinški parlament građana BL je u saradnji sa priznatom bh.umjetnicom Selmom Selman 5. juna održao dvije radionice u Skopju, Sjeverna Makedonija. Naime, radionice sa djecom i mladima uzrasta od 7-18 godina su dio projekta  “Za rodnu ravnopravnost je potrebno dvoje, by Selma Selman!” koji kroz predavanja o rodnoj ravnopravnosti i kreativnim radionicama crtanja i slikanja, ima za cilj ohrabrivanje i motivisanje djece i mladih da diskutuju na teme rodne različitosti.

Radionice su okupile 25 djece i mladih iz Skopja, a partner na projektu je feministička organizacija Tiiit!inc. koja se bavi organizovanjem konceptualnih događaja iz područja nezavisne kulture i umjetnosti, kao i različitih događaja za promociju i unapređenja ženskih ljudskih prava. Domaćin radionice je bio Muzej savremenih umjetnosti Skopje, gdje su učesnici/e u ugodnoj atmosferi imali priliku postati dio regionalne kampanje #AštoNeBiMogla? koja ima za cilj podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti među djecom i mladima širom Zapadnog Balkana kako bi se prije svega podstaklo smanjivanje rodnih razlika u upisu u škole, napredovanju i zadržavanju na svim nivoima obrazovanja i cjeloživotnog učenja.

Projekat “Za rodnu ravnopravnost je potrebno dvoje, by Selma Selman!” je finansijski podržan odDeutsche Gesellschaft für  Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ureda u BiH.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti