Tea: ispred i iza objektiva

 

Biti umjetnik_ca u uslovima koje nudi bh društvo je jako teško. Biti umjetnik_ca i stavljati ljudsko tijelo u prvi plan sa svim onim izazovima sa kojima se svakodnevno suočava tim je teže. Pogotovo ako je to žensko tijelo.

Tea Jagodić taj tabu ruši stavljajući svoje polunago tijelo u prvi plan, iznoseći priče o požrtvovanosti, razapetosti, nasilju, sreći i tugi, ljubavi i mržnji prema sebi, drugima i okolini sa kojima se svi mi nosimo svaki dan. Jedno kašnjenje na posao jesenjeg ponedeljka vještim klikovima na svom aparatu pretvara u umjetnost.

1Pored silnih selfija, belfija, ..koje nas za trenutak mogu učiniti android zvijedom, Tea ostaje vjerna foto aparatu. Ova mlada banjalučanka se već punih šest godina bavi fotografijom, još otkatko je sasvim slučajno  na kućnom računaru otkrila svijet digitalne obrade fotografija. I dok su drugi tinejdžeri rado pozirali, ona je bila ,,iza kamere”.

Godina dana joj je bila potrebna da se ohrabri da neke od svojih radova pokaže svijetu, tim više što umjesto je glavni akter ovih priča upravo ona sama.

U intervju za naš portal Tea ističe da su u našem podneblju ljudi skeptični kada je riječ o mladima koji se pokušavaju ”probiti” u bilo kojoj sferi umjetnosti. Tako je bilo i sa njom i sve do prve izložbe nije nailazila na odobravanje i podršku roditelja da se profesinalno počne baviti ovim poslom. Prva izložba dala joj je vjetar u leđa da nastavi učiti i razvijati svoj talenat, a tek nakon dvije godine kupila je i prvo profesinalni foto aparat.

,, Inspirativniji su mi tužni momenti nego srećniji”, ističe Tea, naglašavajući da i sama publika puno bolje osjeti tugu te da ”teške fotografije” uvijek izazivaju veće reakcije nego što je to slučaj sa lakšim temama. Ova umjetnica za svoja djela govori da oni u stvari pričaju životne priče, te da kroz detalje pokušava prikazati atmosferu, boje, emocije i to je ono što njene fotografije čini kreativnim.

,,U BiH je svakim danom sve više i više fotografa amatera koji pokušavaju preživjeti kroz ovaj posao”, kaže ona, ,, dok ja sebe vidim više kao umjetnika kojeg proces fotogafisanja, obrade fotografija i u konačnici sam proizvod ispunjava, a ne mogućnosti zarade koje na našim prostorima i nisu velike”, poručuje  ona.4

Tea blagu prednost daje estetici nad tehnikom, te nam govori da su neki njeni raniji radovi, slikani manje kvalitetnim aparatima za nju čak i bolji.

To što je ona predmet svojih radova, često polunaga, predmet je ”laičke kritike” mnogih njenih sugrađana, međutim Tea smatra da u Banjaluci ne postoje pravi/profesionalni kritičari, nego samo kritička masa. ,,Ponekad sam ogorčena na naš mentalitet koji umjetnost ne može sagledati iz svih uglova, nego najčešće iz patrijarhalnog, gdje ženama zamjere što su iza, ali i ispred kamere. Javno kritikuju što sam polugola-a ništa se ne vidi”, ističe ona.

I dok pesimistično objašnjava da strahuje da se bh konzervativno društvo može teško promijeniti, ona ipak smatra da Banjaluka nudi dosta kulturnih sadržaja u koji u konačnici i nisu nešto posjećeni.

,,Promocija događaja je jako bitna zbog čega smatram da mnoge kulturne institucije moraju poraditi na svakodnevnoj promociji svojih aktivnosti, a ne samo događaja”, poručuje i dodaje da je u eri Facebook-a, Twittera, Instagrama, web sajtova lako doći do ciljne populacije, ali promjene u navikama našeg mentalitea mogu se desiti samo ukoliko svakodnevno komuniciramo sa umjetnošću.

I pored mnogo obaveza na fakultetu gdje završava grafički dizajn, svakodnevnih manjih poslova kojim se bavi kako bi finansirala svoju strast prema fotografiji, Tea već dugi niz godina igra i folklor u jednom banjalučkom kulturno umjetničkom društvu.

,,Kostimi, nošnja, facijalna ekspresija, pokreti, kretanje i tjelesno zauzimanje prostora  imaju i moje fotografije i folklor, gdje nalazim magični spoj između plesa i foto aparata”, naglašava naša sagovornica.

Za nju umjetnost predstavlja određenu vrstu dnevnika gdje može da iskaže ljepšu i ružniju stranu raznolikih životnih situacija sa kojima se svakodnevno suočava, a da bi jedna njena kvalitetna fotografija nastala potrebno je napraviti skicu, stvoriti atmosferu, namjestiti foto aparat i sebe. A kako to onda izgleda možete pogledati na: http://500px.com/TeaJagodic ili na facebook stranici: http://www.facebook.com/photoworldofteajagodic

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti